Nieuws/Financieel
998951
Financieel

Zwakke Europese markt raakt omzet Vodafone

Vodafone realiseerde in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar 2013/2014 minder omzet door de zwakke economische omstandigheden in Europa. Een prijzenoorlog in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zette de inkomsten extra onder druk. Dat blijkt uit cijfers die het telecomconcern donderdag naar buiten bracht.

De totale omzet daalde met 3,6 procent tot iets minder dan 11 miljard pond (13,3 miljard euro). De inkomsten uit de verkoop van telefoons en mobiele abonnementen, de zogeheten service revenue, namen met 3,3 procent af tot 9,9 miljard pond.

In Duitsland, de grootste markt voor Vodafone, daalde de service revenue met 7,9 procent als gevolg van prijsdruk veroorzaakt door lagere tarieven bij concurrenten. De inkomsten in het Verenigd Koninkrijk daalden met 5,1 procent. ,,De marktomstandigheden in Europa blijven moeilijk'', aldus bestuursvoorzitter Vittorio Colao.

Wisselkoersen

Buiten Europa werkten wisselkoersen Vodafone tegen. In het Midden-Oosten, Afrika en Azië daalde de omzet met 6 procent, inclusief een negatief valuta-effect van 12,5 procentpunt. Dat werd vooral veroorzaakt door waardedalingen van de Indiase roepie, de Turkse lira, de Australische dollar en de Zuid-Afrikaanse rand.

Vodafone verwacht dat de omzet de komende tijd herstelt dankzij onder meer een grotere vraag naar 4G-diensten en kostenbesparingen. Het concern handhaafde de verwachting dat de operationele winst over het hele boekjaar rond de 5 miljard pond zal zijn.