Nieuws/Financieel
998955
Financieel

Nutreco laat doelstelling los

Diervoederbedrijf Nutreco laat de doelstelling voor een bedrijfsresultaat (ebita) van 400 miljoen euro in 2016 los. Dat maakte de onderneming donderdag bekend. Het bedrijf doet dat onder meer als gevolg van het desinvesteren van niet-kernactiviteiten, zoals de mengvoer- en vleesactiviteiten in Spanje en Portugal, en de marktontwikkelingen in Noorwegen.

Nutreco hanteert nu nieuwe doelstellingen en mikt voor het hele bedrijf op een toename van de operationele marge in een bandbreedte van 5,5 tot 6,5 procent. Dat was in 2013 5,6 procent. Het rendement op het geïnvesteerde vermogen moet uitkomen op tenminste 15 procent. Nutreco handhaaft de strategie van ,,acquisities met toegevoegde waarde''.

Het concern behaalde in 2013 een omzet van bijna 3,9 miljard euro en een winst van 150,8 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat kwam uit op 256,3 miljoen euro, 3,1 procent minder dan een jaar eerder. Nutreco stelt een dividend voor van 1 euro.

Verkopen

De resultaten van Nutreco werden in 2013 beïnvloed door verscheidene factoren, waaronder hoge grondstofprijzen en lagere resultaten bij het onderdeel visvoer, vooral in Noorwegen en China. Ook speelden wisselkoersen een negatieve rol. Visvoer haalde uiteindelijk een bedrijfsresultaat van 130,6 miljoen euro, en Diervoeding 111,6 miljoen euro.

Nutreco maakte in juli vorig jaar bekend de strategische mogelijkheden voor de mengvoer- en vleesactiviteiten in Spanje en Portugal te onderzoeken. De definitieve stap om deze activiteiten van de hand te doen is nu gezet, ze behaalden in 2013 overigens een omzet van 1,4 miljard euro. Of Nutreco al met partijen rond de tafel zit, is niet bekend. Topman Knut Nesse wilde tijdens een toelichting geen tijdsframe afgeven voor de desinvestering.

Organisatie

Ook de organisatiestructuur van het concern gaat op de schop. De bedrijfsstructuur zal voortaan bestaan uit twee mondiale business units (Salmon Feed en Feed Additives) en drie regionale business units (Noord- en Zuid-Amerika, Azië en de regio EMEA). Jerry Vergeer, lid van de raad van bestuur en operationeel directeur van Animal Nutrition verlaat hierdoor Nutreco per 1 juli. Viggo Halseth, operationeel directeur Aquaculture, treedt per direct uit de raad van bestuur en wordt innovatiedirecteur.