Nieuws/Financieel
998996
Financieel

Groeitempo dienstensector VS licht gestegen

De bedrijvigheid in de Amerikaanse dienstensector is in januari verder toegenomen. Dat blijkt uit cijfers die het Institute of Supply Management (ISM) woensdag naar buiten bracht.

De inkoopmanagersindex van het ISM, die de bedrijvigheid weerspiegelt, steeg van 53,0 in december tot 54,0 vorige maand. Economen rekenden in doorsnee op een toename tot 53,7. Een stand boven 50 duidt op groei, daaronder op krimp.

Econoom James Knightley van ING noemde de stijging ,,bemoedigend'' en wees er op dat het cijfer over de dienstensector ,,veel beter'' is dan het indexcijfer over de industrie, dat maandag werd bekendgemaakt. Knightley wees onder meer op de stijging van de werkgelegenheidsindex voor de dienstensector van 55,6 naar 56,4 en een toename van de deelindex voor nieuwe orders met een half punt tot 50,9. Bij dit laatste cijfer tekende hij wel aan dat die stand zwakker is dan gedurende de tweede helft van 2013.

Het ISM-cijfer en het banenrapport van ADP dat eerder op de dag naar buiten kwam, suggereren volgens Knightley ,,dat elke vorm van weergerelateerde zwakte in het banencijfer op vrijdag als tijdelijk moet worden gezien en niet als teken dat de Fed in maart een pauze inlast bij de afbouw van steun''.