Nieuws/Financieel
999447
Financieel

Ondernemingsraad, vakbonden laken bestuur KPN

De centrale ondernemingsraad van KPN en de vakbonden hebben dinsdag een gezamenlijke verklaring uitgegeven waarin zij forse kritiek uiten op het bestuur van de onderneming. De nieuwe ontslagronde bij het concern ,,maakt het noodzakelijk dat de medezeggenschap van KPN en de vakorganisaties gezamenlijk naar buiten treden over de kwaliteit van de bedrijfsbesturing''.

De top van KPN kan volgens de verklaring ,,al meer dan een decennium slechts het middel van personeelsreductie uit de kast halen om de aandeelhouders tevreden te stellen''. Bovendien zou het bedrijf de afgelopen jaren ,,enorme bedragen'' hebben geïnvesteerd in processen en systemen zonder dat de onderneming hierdoor is verbeterd. Beloftes om de organisatie te vereenvoudigen, de reputatie te verbeteren en meer oog te hebben voor de belangen van medewerkers zijn niet gerealiseerd, aldus de verklaring.

KPN kondigde dinsdagochtend aan nog eens 1500 tot 2000 banen te schrappen. In 2011 kondigde KPN ook al een ontslagronde aan, die 4650 arbeidsplaatsen kostte. Tussen 2005 en 2010 kwamen ook al meer dan 10.000 banen te vervallen.

Wending in bedrijfsvoering

Volgens de vakbonden en de ondernemingsraad is de eerder beloofde vereenvoudiging van het bedrijf niet doorgevoerd, en de personeelsreductie wel.

De opstellers van de verklaring zeggen de komende weken ,,nadrukkelijk te zoeken naar een wending in de bedrijfsvoering'' en roepen de bedrijfsleiding op om op de kortst mogelijke termijn in overleg te treden ,,om de gepresenteerde plannen bij te stellen''.