999832
Financieel

Kort effect steunoperatie Hongaarse forint 

Het lichte herstel maandag van de Turkse lira en Zuid-Afrikaanse rand neemt de zorgen over opkomende economieën nog niet weg. De Hongaarse forint klom na steunoperaties, maar staat opnieuw lager.

De markt vreest dat de Hongaarse munt, die het zwakst tot de euro, dollar en Zwitserse frank staat, slachtoffer wordt van speculanten die ook weddenschappen op een lagere lira en rand sloten.

De forint-koers opende vanochtend vlak, won plots sterk maar zakte daarna weer onder het niveau van vorig jaar weg. Dit ondanks de sterkste productiecijfers - voor nieuwe orders, volume, werkgelegenheid -  van Hongarije sinds maart 2007.

De breed samengestelde Stoxx 600 zakte rond kwart over een weg, terwijl de MSCI Emerging Markets Index plots fors won en hoger koerst.

Koper

Koper verloor opnieuw, zijn sterkste daling sinds 1996. Koper geldt als indicator voor de industriële productie. China is de grootste afnemer. De Chinese index voor industriële productie groeide op het laagste niveau in zes maanden.

De pond stond opnieuw lager tegenover de dollar, na een rapport over de afgezwakte groei in de Britse economie. Goud verloor opnieuw. Op 29 januari stond de spot-koers op $1272, tegen $1244 vandaag.

Bedrijfsresultaten

De futures voor de S&P 500 staan licht lager. De bedrijfsresultaten blijven goed: ruim 79% van alle bedrijven uit de S&P 500 die tot nu toe gerapporteerd hebben, presteerden beter dan analisten vooraf hadden verwacht .