Nieuws/Financieel
999864215
Financieel

Coronapandemie kost belegger $220 miljard aan dividend

Beleggers die banken, oliebedrijven, mijnbouwers en makers van consumentenproducten in portefeuille hebben, zagen door de coronacrisis afgelopen jaar het minst aan dividend uitgekeerd. Wereldwijd zagen zij $220 miljard aan dividend verdampen.

De coronacrisis vanaf voorjaar 2020 hakte in de omzet maar ook in de uitkeringen aan beleggers. Uit de laatste vergelijking van vermogensbeheerder Janus Henderson blijkt dat sinds de Tweede Wereldoorlog niet zo weinig winstdeling aan aandeelhouders is uitgedeeld: 12,2% afname tot €1,26 biljoen.

In Nederland schrapte 31% van de bedrijven hun dividend volledig, aldus Janus Henderson, 25% van de ondernemingen schroefde zijn dividend terug.

Banken

Nederlandse beleggers werden daarbij relatief zwaar getroffen, aldus Sander van der Ent van Janus Henderson in een toelichting. „In Nederland hebben banken en verzekeraars een relatief grote weging. Drie vijfde van de Nederlandse bedrijven verlaagde de uitbetaling, waarbij de verlaging bij ING het grootst was.”

Beleggers werden het minst getroffen als ze aandelen van bedrijven in de levensmiddelendetailhandel, farmaceutische industrie en persoonlijke verzorging hebben. Ze maken hun naam als klassieke defensieve waarden weer waar, aldus Van der Ent.

De Europese dividenden daalden in 2020 met 28,4% tot 171,6 miljard dollar. Dit was het laagste totaal uit Europa sinds 2009.