Nieuws/Financieel
999909
Financieel

Claim Imtech doet Pools pretpark de das om

Eigenaar Peter Jan Mulder heeft het faillissement van het Poolse pretpark Adventure World Warsaw (AWW) aangevraagd. Het park is vooral bekend als het grootste fiasco uit de geschiedenis van het door boekhoudschandalen geplaagde bouwbedrijf Imtech.

Lees hier in het speciale DFT-dossier al het nieuws over het Imtech-debacle en volg de actuele koersontwikkeling.

Mulder licht vandaag zijn krediteuren in. Een tot na 30 september van dit jaar uitgestelde vordering van Imtech ter waarde van 22 miljoen euro heeft Mulder naar eigen zeggen de das om gedaan.

AWW, dat nooit van de grond kwam, groeide uit tot het symbool van alle schandalen rond Imtech. De oude raad van bestuur van het bouwbedrijf kondigde de deelname in AWW enkele jaren geleden aan als de grootste en meest prestigieuze klus uit de geschiedenis van het Goudse concern. Behalve van het pretpark was Imtech ook hoofdaannemer van twee hypermoderne energiecentrales die onder meer AWW van elektriciteit moesten voorzien. De indertijd met AWW afgesloten contracten hadden een waarde van meer dan 700 miljoen euro.

Luchtkasteel

Pas in februari van dit jaar werd duidelijk dat het pretpark een luchtkasteel was. Eigenaar Mulder was er niet in geslaagd een financier te vinden. Het Duitse management van Imtech, dat verantwoordelijk was voor de activiteiten in Polen, probeerde de financiële problemen te verhullen door te knoeien met de boeken. Uiteindelijk barstte in februari de bom toen KPMG, de huisaccountant van Imtech, vragen stelde over het huishoudboekje van AWW. Imtech moest vervolgens meer dan 100 miljoen afboeken op het project. Ook kwamen er andere fraudezaken in Polen en Duitsland aan het licht die het bedrijf naar de rand van de afgrond brachten.

Peter Mulder zegt bedroefd te zijn, omdat hij geen andere mogelijkheid meer ziet dan het bankroet van zijn bedrijf. "Ik geloof nog steeds dat er hier in de opkomende economie van Polen behoefte is aan een mooi pretpark." Toch kon hij geen financier meer vinden, ook niet nadat hij brak met Imtech. "De beeldvorming die vervolgens rond AWW is ontstaan, maakt dat ik ook niet meer geloof dat er nog een financier opstaat."

Fraude

Mulder gaat in de ogen van het bestuur van Imtech niet vrijuit in de fraude rond het park. Maar het Goudse bouwbedrijf heeft Mulder niet persoonlijk aansprakelijk gesteld, omdat het in maart van dit jaar een schikking trof met de Nederlandse pretparkondernemer. Daarin stond ook dat Imtech Mulder tot 30 september de tijd gaf om 22 miljoen euro terug te betalen. Dat heeft Mulder niet gedaan, waarna Imtech alsnog tot de vordering is overgegaan. Een faillissement is daardoor onafwendbaar geworden, aldus Mulder.