Nieuws/Gesponsord
1390616
Gesponsord
Gesponsord door Reaal
Deze inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de hoofdredactie van De Telegraaf.

Verbouwen? Met deze 6 tips gaat het wél soepel

Een jaren-20 huis verbouwen is makkelijker gezegd dan gedaan. Lianne Verbeek durfde het aan en regelde alles rondom de verbouwing zelf. Dit zijn haar tips voor andere regelaars: “De vaktermen vlogen me om de oren.”

Tip 1: Houd rekening met onverwachte kosten

“Omdat het huis geen kruipruimte heeft, kon bij de aankoop niet worden gecheckt of de vloer in goede staat verkeerde. Pas na de koop kwamen we erachter dat de vloer rot was. Ik was blij dat we voor een financiële buffer hadden gezorgd.”

Tip 2: Plan ruim

“Door onverwachte tegenslagen kan je planning behoorlijk in de soep lopen. Ook moet je rekening houden met de levering van bijvoorbeeld de keuken en moet een vloer eerst goed uitharden voordat je parket laat leggen. Goed overzicht houden op de planning is dus heel belangrijk.”

Tip 3: Weet waar je het over hebt

“Als je een huis koopt, vliegen de vaktermen om je oren. Ik heb eerst veel onderzoek gedaan naar alle zaken voordat we een keuze maakten. Het helpt als je gericht vragen kunt stellen aan bijvoorbeeld je hypotheekverstrekker en verzekeraar.”

Tip 4: Vergeet je inboedel en opstal niet

“Het schijnt vaak te worden vergeten, maar bijvoorbeeld een inboedel- en opstalverzekering horen ook bij het proces. Zeker als je veel nieuwe meubels hebt en grote aankopen doet als een keuken, is het verstandig om te checken of de waarde opnieuw moet worden bepaald. Ik loop met een gerust hart door het huis nu ik weet dat dat lekker geregeld is.”

Tip 5: Denk goed na over je hypotheek

“Er zijn nogal wat mogelijkheden qua hypotheekverstrekker of de manier waarop je aflost. Ik had me hier nog nooit mee beziggehouden, maar het loont om je hier goed in te verdiepen.”

Tip 6: Blijf scherp

“Bij een verbouwing gaat het uiteindelijk allemaal om jouw eigendommen. Realiseer je dus dat jij altijd eindverantwoordelijk bent. Zo moet je je ook opstellen. Houd zelf het overzicht van alle werkzaamheden en de afhandeling van het papierwerk.”

Verbouwen of verhuizen? 3 tips van Reaal

  • Heb je door de verbouwing meer vierkante meters? Geef het door aan je verzekeraar, want de verzekerde waarde van je huis verandert.
  • Zet je alvast losse spullen in je nieuwe huis, zoals inboedel of een nog te installeren keuken? En woon je er nog niet? Check dan bij je verzekeraar of er dekking is bij schade of diefstal.
  • In zee met aannemers en verhuizers? Neem een rechtsbijstandsverzekering. Een conflict is zo ontstaan.

Meer tips voor regelaars: kijk op reaal.nl/lekker-wonen