Nieuws/Gesponsord
1420979283
Gesponsord
Gesponsord door Gesponsord
Deze inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de hoofdredactie van De Telegraaf.

‘Ik kreeg ineens veel appjes; het ging over mijn borsten’

Als je al afscheid hebt moeten nemen van je borsten, wil je natuurlijk niet ook nog eens ellende met je implantaten. Toch ligt een bepaald soort implantaat momenteel flink onder vuur. En dat is nou net het type dat Jolanda Aerts (51) in haar lichaam heeft.

“Voor mij begon het in augustus 2017 toen ik drager bleek van het erfelijke BRCA-1 gen en daarmee 60 tot 80% kans op borstkanker had. Natuurlijk is het vreselijk om te moeten beslissen of je je borsten laat weghalen, maar ik was snel overtuigd. In de supermarkt sta ik ook altijd in de verkeerde rij en 80% kans op borstkanker, dat is nogal wat. Als je voor de keuze staat om een straat in te lopen waar misschien een miljoen ligt, maar waar je ook 60 tot 80% kans hebt om op een bom te trappen, dan ga je die straat ook niet in denk ik. Ik had helemaal geen zin om te leven met de angst ziek te worden.”

Siliconen

En dus gingen bij Jolanda de borsten eraf. Omdat borsten maken van eigen weefsel bij haar niet kon, werd er gekozen voor siliconen van het merk Allergan, type Biocell. Dat type is nu omstreden omdat het een verhoogde kans op een zeldzame vorm van lymfeklierkanker met zich meebrengt. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) roept alle vrouwen die deze implantaten hebben op om hun borsten regelmatig te controleren op knobbeltjes en (pijnlijke) vochtophopingen, te herkennen aan bijvoorbeeld zwelling van de borst. Wie symptomen heeft wordt aangeraden contact op te nemen met haar huisarts of plastisch chirurg.

“Ik schrok in eerste instantie enorm”, zegt Jolanda. “Ineens kreeg ik allerlei appjes. ‘Heb je het gelezen?’. Ik dacht dat er een aanslag was gepleegd. Maar het bleek dus over borstimplantaten te gaan. Krijg ik dít weer, dacht ik. Die implantaten heb ik ook!”

Nuance

Maar Jolanda is er de vrouw niet naar om bij de pakken neer te zitten. “Ik heb me goed laten informeren door de plastisch chirurg. Die hebben de verantwoordelijkheid om vrouwen de juiste informatie te geven. In de media miste ik echt een stukje nuance. Je hoeft niet meteen in paniek te schieten. Luister goed naar je lichaam en controleer je borsten. Er is slechts 0.014% kans dat je die vorm van lymfeklierkanker krijgt. Ja, ik laat de implantaten zitten. En iedere vrouw die zich goed laat informeren kan een eigen weloverwogen keuze maken.”

Wie meer wil weten kan terecht op de site borstkanker.nl