Nieuws/Gesponsord
1427214485
Gesponsord
Gesponsord door Gesponsord
Deze inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de hoofdredactie van De Telegraaf.

Vrouwen met borstimplantaten: wees alert!

Vrouwen met borstimplantaten doen er verstandig aan hun borsten te controleren.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) raadt dit aan na de commotie die is ontstaan rondom een bepaald merk implantaten.

Het gaat om de Biocell-implantaten van Allergan, die inmiddels niet meer verstrekt worden. Vrouwen met deze implantaten lopen een verhoogd risico op ALCL, een zeldzame vorm van lymfeklierkanker.

Deborah Ligtenberg van Borstkankervereniging Nederland is blij dat het ministerie de waarschuwing verstrekt.

,,Paniek is niet nodig, maar ontkennen doen we het ook niet. De kans dat vrouwen met de implantaten ziek worden is klein, maar hij is er wel. Het is echt niet nodig om nu te denken ‘mijn hemel, ik heb er zo eentje’, maar het is wel zaak om te checken of er iets mis is. Gelukkig kan dat vrij eenvoudig en is de ziekte over het algemeen goed te behandelen. De kans dat je eraan overlijdt als het goed wordt behandeld is zeer klein. Dus check gewoon je borsten en houd de situatie in de gaten.”

Zo check je

Dat checken gaat in drie stappen:

  1. Check welk merk en type borstimplantaat je hebt. Dit staat op het kaartje met implantaatgegevens dat de plastisch chirurg heeft meegegeven na de behandeling. Ben je deze kwijt? Neem dan contact op met de behandelend plastisch chirurg of de kliniek waar je bent behandeld.
  2. Check de borst op knobbeltjes en (pijnlijke) vochtophopingen, te herkennen aan bijvoorbeeld een zwelling van de borst.
  3. Indien je een of meerdere van deze klachten hebt, raak dan zeker niet in paniek, maar maak wel meteen een afspraak met de huisarts of plastisch chirurg.

Ligtenberg snapt heel goed dat dit soort waarschuwingen onder sommige vrouwen voor veel onrust zorgt. ,,Natuurlijk, het gaat ook om vrouwen die implantaten hebben omdat ze borstkanker hebben gehad of hun borsten preventief hebben laten verwijderen. Die hebben nu zoiets van ‘ook dat nog’. Vrouwen maken zich druk als ze dit soort dingen lezen in de media. Laatst sprak ik een dame van boven de 60. Die maakte zich zorgen om haar implantaten, want ze was zo vaak moe. Maar ze had een zware behandeling tegen kanker gehad. Daar kan die vermoeidheid ook vandaan komen. Maak jezelf dus vooral niet gek. En als je geen klachten hebt, hoef je ook niets te doen. Regelmatig checken is voldoende en als je klachten hebt, is het vroeg genoeg om naar de arts of chirurg te gaan.”

Risico gering

Vrouwen met een borstimplantaat hebben een verhoogd risico op het krijgen van ALCL, maar omdat de ziekte zo zeldzaam is, is de kans op deze ziekte voor hen nog steeds erg klein: 0,014%. Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is gebleken dat de gevallen van aan implantaten gelinkte ALCL vooral voorkomen bij Biocell-implantaten van fabrikant Allergan. Deze borstimplantaten worden sinds 2018 niet meer gebruikt in de EU en zijn inmiddels wereldwijd van de markt gehaald.

Wie meer wil weten kan voor alle vragen terecht op een speciale website over siliconen borstimplantaten.