Nieuws/Gesponsord
1456904
Gesponsord
Gesponsord door Gesponsord
Deze inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de hoofdredactie van De Telegraaf.

,,Blockchain gaat de financiële markten op zijn kop zetten”

Dat zegt Rutger van Zuidam in zijn eerste blog voor het platform Inventors. “De blockchain-technologie biedt enorme kansen voor bedrijven en beleggers. Maar dan moeten de Nederlandse overheid, de AFM en de DNB wel gaan schakelen.”

Voor beleggers en investeerders is tokenization een van de toepassingen van blockchain. Van Zuidam geeft op het platform Inventors aan dat een vastgoedbedrijf zo bijvoorbeeld vastgoedparticipaties kan opdelen in tokens: digitale certificaten die de waarde van de participatie vertegenwoordigen. Startups zoals BloqHouse maken het mogelijk om bijvoorbeeld de helft van het object te laten financieren door institutionele partijen, die deelnemen door grotere hoeveelheden tokens te kopen, en de andere helft door particuliere beleggers met kleinere participaties. De software is zo te programmeren dat beleggers naar rato van hun tokenbezit meedelen in de inkomsten.”

Duidelijke wet- en regelgeving nodig

Ook voor venture capital en en het vergroten van liquiditeit kan tokenization grote voordelen bieden. Maar er zijn mitsen en maren zegt de blockchain-expert. „Voor een succesvolle toepassing van tokenization is wel goede en vooral up-to-date wet- en regelgeving en ook toezicht vereist. Het is van belang dat door toezichthouders duidelijke spelregels worden opgesteld, zodat ook duidelijk is wat het speelveld precies is. Zo kunnen partijen worden getoetst en worden investeerders beter worden bediend. Wat betreft tokenization en cryptocurrencies is het daarom gewenst dat de Nederlandse overheid, AFM en DNB gaan schakelen. Van voornamelijk waarschuwen naar proactief en duidelijk beleid. Waarom zouden zij bijvoorbeeld geen nieuw licenties in het leven roepen, zoals dat ook in de wereld van banken en betalingsverkeer gebeurt?”

Geen rode vlag

Van Zuidam vindt het belangrijk om kritisch te zijn en de moeilijke vragen te stellen. Maar deze kritische vragen moeten volgens hem geen rode vlag worden. Van Zuidam: „Het is eerder iets om goed uit te zoeken en in de oplossing mee te nemen. Blockchain is een zeer jonge technologie en het is te vroeg om conclusies te trekken.”

Volgens Van Zuidam gaat blockchain de financiële markten volledig op zijn kop zetten. Hoe? Dat lees je in zijn blog op het platform Inventors. Van Zuidam is daar een van de vaste bloggers, naast bijvoorbeeld tech-ondernemer Jim Stolze, Monique Donders van BlackRock en machine learning-expert Jane Zavalishina.