Nieuws/Gesponsord
157639290
Gesponsord
Gesponsord door Huawei
Deze inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de hoofdredactie van De Telegraaf.

Jim Bakkum en Kim Feenstra op de bres voor dove kinderen

Het Eye Filmmuseum in Amsterdam was gisteren het toneel van de lancering van de korte Huawei film StorySign, waarin zanger, acteur en kinderboekenschrijver Jim Bakkum te zien is. De film is geregisseerd door Academy Award Winning director Chris Overton, in 2017 bekroond met een Oscar voor zijn korte film The Silent Child.

Naast de film werden ook twee nieuwe kinderboeken onthuld voor de StorySign-app door ambassadrice Kim Feenstra, Jim Bakkum en de hoofdrolspelers van de korte film de dove Bettie en haar broer Douwe, die wel kan horen.

Kim Feenstra, zelf slechthorend geworden door een ongeluk toen zij negen maanden oud was, zet zich in voor dove en slechthorende kinderen en draagt het StorySign-initiatief van Huawei een warm hart toe.

,,Ik kan nog voor 50% horen en kan mij prima redden. Wel herinner ik mij uit mijn jeugd dat ik meer moeite had met het onderscheiden van klanken en daardoor ook met leren. Ook werd ik gepest, maar dat was snel afgelopen. Van mijn ouders heb ik geleerd dat ik flink van mij moest afbijten en dat heb ik gedaan”, aldus het veelzijdige Groningse fotomodel.

,,StorySign slaat een brug tussen twee werelden. Mooi dat technologie dit mogelijk maakt. Daarnaast wil ik via mijn bekendheid laten zien dat het niet erg is dat je doof of slechthorend bent en dat je veel kunt bereiken. Je hoeft je er niet voor te schamen. Helaas doen velen dat nog”, besluit de sympathieke Feenstra.

Jim Bakkum, zelf vader van drie kinderen, draagt StorySign ook een warm hart toe. Inmiddels zijn er acht kinderboeken van zijn hand verschenen en voorlezen neemt dan ook een belangrijke plaats in in het gezin Bakkum.

,,Voor mij was dit allemaal nieuw en het heeft mij meer gedaan dan ik had verwacht. Als je geen doof of slechthorend kind in je gezin hebt, dan is alles vanzelfsprekend. Mijn zoon van zes leest zelf al en als je dan in een gezin komt waarin dat niet vanzelfsprekend is, dan ga je daar toch wel flink over nadenken. Kinderen zonder gehoorproblemen leren lezen door middel van klanken. Dove kinderen kunnen dat niet. Die doen dat door middel van gebarentaal”, aldus Bakkum.

Grote impact

Voor de ouders van de hoofdrolspelers in de film, de dove Bettie en haar iets oudere broer Douwe, is StorySign een welkome aanvulling: ,,Niet een vervanging, maar een extra hulpmiddel dat het lezen leuk maakt. Op reguliere manier voorlezen met gebruik maken van gebaren blijft net zo belangrijk”, aldus moeder Judith.

,,Het grote voordeel van StorySign is”, vervolgt zij, ,,dat we nu samen kunnen lezen. Voorheen was het 1-op-1. Nu betrekken we het hele gezin erbij. Voor haar broer Douwe is het nu ook leuk om mee te doen en daarnaast is er nog een groot voordeel: hij leert makkelijker gebarentaal. De impact is duidelijk groot in ons gezin”.

StorySign

Huawei, een van de grootste en meest innovatieve technologiebedrijven in de wereld lanceerde eind 2018 de app StorySign. Deze Android app maakt het lezen voor dove en slechthorende kinderen mogelijk door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie, augmented reality en de inmiddels enorme rekenkracht van mobiele telefoons. Populaire kinderboeken worden zo tot leven gebracht in gebarentaal.

Het lezen vanaf jonge leeftijd is voor dove en slechthorende kinderen lastig, waardoor ze al gauw een achterstand oplopen in hun ontwikkeling. Door de telefoon boven het boekje te houden beeld de vriendelijke avatar Star de woorden in gebarentaal uit.

Dat niet alle technologiereuzen alles alleen maar doen voor hogere winstmarges bewijst Huawei met dit internationale StorySign-project: ,,Elke dag mag ik met een team nadenken over hoe technologie samen met menselijke expertise de wereld beter kan maken”, aldus de Nederlandse Ivo van den Brand, werkzaam op het Europese hoofdkantoor in Londen, als StorySign expert.

Hij gaat verder: ,,De app is verkrijgbaar in elf landen. Tien in Europa en in Australië, in dertien verschillende talen. Dat klinkt misschien vreemd, maar gebarentaal is in elk land nu eenmaal anders. Voor elk land hebben we een apart traject voor elk boek moeten doorlopen.”

Het toevoegen van een boek is geen sinecure. Huawei is in samenwerking met nationale dovenbonden en tolken weken tot maanden kwijt aan het toevoegen van een boek. In de Nederlandse app staan nu vijf populaire kinderboeken. Waar is Dribbel, Dribbel naar de Bieb en Dribbel naar het museum van Eric Hil, Er zit een Draak in je boek van Eric Fletcher en tot slot Dappere Max van Ed Vere.

Van den Brand: ,,We werken nauw samen met de Stichting FODOK (de Nederlandse Federatie van Ouders van Dove Kinderen) en tolken. Laatstgenoemden vliegen we in naar Engeland laten ze in high-tech filmstudios de boeken voorlezen. Sensoren leggen alle gezichtsuitdrukkingen, vingers, handen en alle bewegingen vast. Supernauwkeurig, zodat we tot een animatieprofiel van een boek komen. Dat wordt vertaald naar de vriendelijke avatar Star.”

Bij het gebruik van StorySign is de camera van de telefoon de ogen van avatar Star. Tekst wordt herkend en direct vertaald naar de animatie. Het woord dat Star uitbeeldt wordt blauw gearceerd, waardoor het kind makkelijk de koppeling kan maken tussen het geschreven woord, het gebaar en de betekenis