Nieuws/Gesponsord
1778762272
Gesponsord
Gesponsord door ABN AMRO
Deze inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de hoofdredactie van De Telegraaf.

‘Vrouwen verrijken liever de wereld dan zichzelf’

Mary Pieterse-Bloem mag zichzelf gerust een vrouw van de wereld noemen. Ze legde de Chinese centrale bank uit hoe het zou gaan werken met de euro en belegt miljarden namens klanten van ABN AMRO. De sympathieke financieel expert hoopt dat vrouwen een grotere rol gaan spelen in de wereld van de finance.

“Al snel op de middelbare school bleek dat ik bovenmatig goed was in wiskunde en economie. Dat ik economie ging studeren in Amsterdam was dan ook niet zo verrassend. In Londen heb ik vervolgens mijn masters gehaald. Het plan was om snel terug naar Nederland te gaan, maar dat liep even anders. Ik kreeg een heel goede baan, waarbij ik mij in eerste instantie voornamelijk bezighield met obligaties. Voor de introductie van de euro ben ik vervolgens de hele wereld overgevlogen om het verhaal van die euro te vertellen. Daar snapten ze in Azië bijvoorbeeld heel weinig van. Zat ik ineens met de centrale bank van China aan tafel om ze uit te leggen wat de gevolgen waren en hoe ze daarop konden anticiperen.”

Uiteindelijk kwam ze met haar gezin toch terug naar ons land en momenteel is Pieterse-Bloem, na allerlei andere interessante banen, Hoofd Obligatiebeleggen bij ABN AMRO Private Banking. Daarnaast is ze sinds 2018 bijzonder hoogleraar Financiële Markten aan de Erasmus School of Economics.

Ze geeft leiding aan een wereldwijd team van specialisten die als het ware het brein vormen achter de beleggingsstrategie van ABN AMRO en is stemgerechtigd lid van het beleggingscomité van de bank, met ongeveer 210 miljard euro aan beheerd vermogen.

Nog veel te winnen

En ze is dus een vrouw. “Het verschilt enorm hoe daar tegenaan wordt gekeken. In voormalige communistische landen vinden ze het heel normaal. Daar zijn ze er wel aan gewend dat vrouwen hetzelfde verdienen als mannen en op gelijk niveau werken. Ook in Noord-Europa kijken ze er niet raar van op, maar in het Westen valt nog een boel te winnen. Het aandeel mannen in de financiële wereld is nog steeds veel groter, al merk ik nu in de collegebanken dat het daar wél gelijk is. Maar het verbaast me hoe weinig vrouwen er actief zijn op de financiële werkvloer, helemaal als je hoger in de boom kijkt. In tegenstelling tot in de medische en juridische wereld, waar juist steeds meer vrouwen werkzaam zijn.”

Pieterse-Bloem draagt, met haar miljardenportefeuille die ze voor klanten beheert, natuurlijk een enorme verantwoordelijkheid. “Ja, die druk voel ik ook”, zegt ze. “Op vakantie maak ik mijn hoofd even leeg en ga ik zeilen. Even geen financiële koersen in de gaten houden. Markten zijn voortdurend in beweging. En als je denkt dat je het logisch hebt beredeneerd, tweet Donald Trump weer iets dat helemaal niet rationeel is en alles op z’n kop zet.”

Vrouwen willen goed doen

De financieel expert geeft toe dat beleggen, ten onrechte, als een mannending wordt gezien. “Het is inmiddels wel bewezen dat als vrouwen beleggen, ze er over het algemeen beter in zijn. Maar vrouwen denken niet snel aan zichzelf. Ze zijn intrinsiek gemotiveerd, willen goed doen en de wereld verbeteren. Terwijl mannen sneller denken dat ze goed zijn in beleggen en meer willen verdienen dan de buurman”, lacht ze.

“Maar tegenwoordig kun je met beleggen ook goed doen voor de wereld. Duurzaam beleggen neemt een vlucht.”

Voor vrouwen die denken dat beleggen ingewikkeld is, heeft Pieterse-Bloem een boodschap: “Dat hoeft het niet te zijn. Je kiest je doel, hoelang je wilt beleggen en hoeveel je inlegt. Dat kan een eenmalig bedrag zijn of een periodieke inleg. Natuurlijk vraagt het wel enige basiskennis als je zelfstandig gaat beleggen en moet je ervoor zorgen dat je alleen belegt met geld dat je maandelijks overhoudt. Want het brengt het risico met zich mee dat je je inleg verliest.”

Het is fascinerend om te horen hoeveel kennis Pieterse-Bloem over de financiële wereld heeft. Het ingewikkelde jargon vliegt over tafel, afgewisseld met boeiende en humoristische persoonlijke verhalen en teksten als “wij hadden dat goed in het snotje”.

Ze is een moeder die liefdevol voor haar kinderen zorgt, maar ook een powervrouw die al een euro-obligatie verkocht voordat de euro überhaupt officieel bestond.

Die eigenschappen komen uitstekend van pas in haar werk. “Ik vind het belangrijk dat klanten op ons kunnen rekenen. Dat we ze het gevoel geven dat we voor ze klaarstaan. Want ik raad mensen echt aan: blijf belegd! Dat vertrouwen wil ik meegeven.”

Meer informatie over beleggen bij ABN AMRO? Bekijk dan de site.

Let op! Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen.