Nieuws/Gesponsord
251870883
Gesponsord
Gesponsord door Zorgeloosch Scheiden
Deze inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de hoofdredactie van De Telegraaf.

Hulp bij scheiding: ’Red ik het alleen?’

Een jaar lang twijfelden Sylvia en haar man: kunnen ze hun relatie nog nieuw leven inblazen of gaan ze uit elkaar? Het is het laatste geworden, hebben ze net besloten. Maar hoe nu verder? “De eerste vraag die in me opkwam, was: kan ik het financieel wel alleen redden?”

Ze staan anders in het leven, vertelt Sylvia, maar ze geven nog wel om elkaar. Daarom duurde het ook zo lang voordat ze de knoop doorhakten. “Er is liefde, maar alleen liefde is niet genoeg om een relatie te laten werken.” Een jaar geleden namen ze de beslissing om apart te gaan wonen. Even rust, zoals ze het noemt. Hun eerste zorg: hun dochters van 10 en 6 jaar.

“We zijn meteen naar een mediator gestapt”, zegt Sylvia. “We wisten niet hoe het zou aflopen, maar de situatie veranderde voor de kinderen – papa ging al dan niet tijdelijk ergens anders wonen – en zij moesten daar zo min mogelijk last van hebben. Samen met de mediator hebben we een goed schema opgebouwd, iets wat passend is voor ons en onze nog jonge kinderen.”

Knoop doorgehakt

Vlak na de laatste gezinsvakantie hakten ze de knoop door. “En dan ga je je wel afvragen hoe het verder moet”, zegt Sylvia. “De hypotheek van ons huis is best hoog en mijn ex huurt een woning. Hij betaalde het afgelopen jaar een flink deel van de hypotheek, maar wil dat terugschroeven. Hij is minder gaan verdienen en wil ook een nieuw leven opbouwen. Maar kan ik het financieel wel allemaal betalen?”

“Bovendien”, vervolgt ze, “wil ik helemaal niet uit ons huis. De buurt is fijn en we hebben hier alles. Het voelt niet goed om de kinderen uit hun vertrouwde omgeving te halen. Maar hij zegt: als je het niet kan betalen, moet je toch iets anders zoeken. Dat maakt de situatie nu best spannend.”

Hypotheek openbreken

Volgens Olga Milders, financieel adviseur bij Zorgeloosch Scheiden, komt het bijna altijd voor dat één van de partners in het huis wil blijven wonen voor de kinderen. “Begrijpelijk. Soms lijkt het op het eerste gezicht, zelfs voor een financieel adviseur, niet haalbaar om de woning voor een van beiden aan te houden, maar kan het toch. En wellicht kan de ex-partner ook in de buurt blijven wonen.”

“Wij kijken naar het totale financiële plaatje en we laten het financiële traject samen oplopen met de mediation. Zo komen partners tot de beste afspraken, merken we. Hoe verdelen we de alimentatie? Waar kun je op besparen in de dagelijkse uitgaven? Zijn er polissen, of kun je aankloppen bij familie voor een gunstige lening? Maar ook: hoe ziet de toekomstige belastingaangifte eruit in het jaar ná de scheiding? Wij halen alles uit de kast om te zorgen dat de woonsituatie en de financiële situatie zo ideaal mogelijk is voor alle partijen. Dus ook voor de kinderen.”

“Het is heel fijn als het contact goed is,” zegt Milders. “Desondanks kun je tegenover elkaar komen te staan, zeker als er tijd overheen gaat en situaties veranderen. Het traject kan soms lang duren, maar wij kunnen ervoor zorgen dat er op financieel gebied al zaken veranderen gedurende de scheiding. Bijvoorbeeld door de hypotheek open te breken en voor rentemiddeling te kiezen, waardoor je meteen minder gaat betalen.

Heikel punt

Sylvia heeft nog een zorg, namelijk: wat mag ze vragen van haar ex-man? “Ik weet dat hij nooit een cent te weinig zal betalen voor de kinderen, maar betalen voor mij – een volwassen, onafhankelijke vrouw – vindt hij eigenlijk onzin. Maar al verdient hij weliswaar minder dan eerst, het is toch meer dan ik elke maand aan inkomen heb. En ik zorg meer voor de kinderen. Dit kan dus een heikel punt worden. Moeilijk, want ik gun mijn ex ook het beste, maar moet ondanks die emoties mijn hoofd erbij houden.”

“Partneralimentatie ligt altijd gevoelig”, weet Rutger Eggink, mediator van Zorgeloosch Scheiden. “Er is een normberekening, maar het is veel beter om te kijken naar wat reëel is. Wat hebben beide partners nodig om zonder elkaar op een goede manier verder te kunnen? Omdat je over tegengestelde belangen praat, is het prettig als je er een neutrale derde partij bij hebt. Bij ons zit je aan tafel met zowel een mediator als een financieel adviseur, zodat we de wensen die er zijn meteen kunnen toetsen.”

Voor altijd

Eggink ziet dat het mensen soms tijd kost om de officiële stappen te zetten. “Het is geen kwestie van wakker worden en bedenken dat je wil scheiden, zeker niet als je kinderen hebt. Maar áls je de beslissing hebt genomen, is het wel goed om het ook praktisch te gaan uitvoeren. Voor het aanvragen van bepaalde toeslagen en tegemoetkomingen moet je de scheiding officieel in gang hebben gezet. En dan kunnen wij ook meteen een inventarisatie maken van de kosten en uitgaven, zodat je weet wat je straks te besteden hebt. Bovendien kunnen we kinderen en ouders ondersteunen met bijvoorbeeld psychische ondersteuning en kennis tijdens de scheiding. Scheiden heeft op zoveel vlakken impact dat alleen een totaaloplossing werkt.”

Ook Sylvia heeft zich lang niet verdiept in hoe het verder moet en waar ze precies recht op heeft. “Ik schoof alles voor me uit. Ik vond dat we het samen goed hadden geregeld voor de kinderen, dat gaf rust, maar ik zag op tegen de rest. Ik zie nu wel dat het misschien wat tijd en geld kost, maar juist ook slim is om het echt in gang zetten. Als je besluit om met elkaar te trouwen, doe je dat met het idee dat het voor altijd is. Maar ik geloof er ook in dat wij het samen, nu het anders loopt, ook weer tot een goed einde kunnen brengen.”

Wil je meer informatie om op een goede manier uit elkaar te gaan? Kijk voor meer informatie op www.zorgelooschscheiden.nl/goeduitelkaar