Qionah (11): ‘Teleporterende auto’s? Over 100 jaar zijn ze er’
Qionah: “Mijn auto van de toekomst kan vliegen en heeft koplampen in regenboogkleuren.”
Ⓒ Foto: Paul Jurgens
Qionah (11) maakt zich zorgen over het milieu. “We doen niet genoeg om het beter te maken. Het duurt veel te lang.” En dat terwijl een schonere wereld belangrijk is voor de volgende generatie. Toyota laat daarom kinderen aan het woord en toont hun visie op een duurzamere wereld.
Qionah: “Mijn auto van de toekomst kan vliegen en heeft koplampen in regenboogkleuren.”
Ⓒ Foto: Paul Jurgens
Hoewel auto’s dankzij elektrificatie steeds schoner worden, maakt Qionah zich zorgen over de vraag hoe schoon de wereld gaat zijn als zij later groot is. “Er wordt veel te weinig gedaan voor een beter milieu. Het zou al helpen als mensen geen troep meer op straat zouden gooien.”
Ze tekende haar ‘auto van de toekomst’: een auto zonder vervuilende uitstoot, met koplampen die in regenboogkleuren schijnen en wielen die kunnen inklappen als de auto gaat vliegen. “Deze auto kan je ook ergens heen teleporteren. Je stapt gewoon in en dan hup, ben je er.”
Mijlpalen
Volgens Qionah duurt het nog ongeveer 100 jaar voordat er teleporterende auto’s zijn. Gelukkig staan er voor die tijd al de nodige mijlpalen gepland. Op korte termijn gaat het om stappen richting uitstootvrije auto’s, die steeds vaker de lucht zelfs schoner achterlaten dan dat-ie was.
Neem nu de Olympische Spelen en de Paralympische Spelen die volgend jaar in Parijs plaatsvinden. Dan rijden er naar verwachting 5000 waterstoftaxi’s door de stad. Waterstofauto’s werken op een brandstofcel met dubbel filter die de buitenlucht tijdens het rijden filtert. Ze halen schadelijke stoffen, zoals fijnstof, stikstof en zwaveldioxide uit de lucht.
Taxivloot op waterstof
Parijs heeft nu al ’s werelds grootste taxivloot op waterstof. In de aanloop naar zomer 2024 worden nog veel meer dieseltaxi’s vervangen door de waterstofauto van Toyota, de Mirai.
Een volwassene ademt jaarlijks ongeveer 4,7 miljoen liter lucht in en uit. De Mirai filtert elke 10.000 kilometer hetzelfde volume aan lucht. Waterstoftaxi’s zijn dus een uitkomst voor steden zoals Parijs, maar ook Amsterdam, waar de luchtkwaliteit een groot probleem is.
Win-win
Met name deeltaxi’s op waterstof zijn een oplossing voor steden zoals Amsterdam met veel verkeer en weinig parkeerplekken. De gemeente ziet het liefst dat mensen van A naar B reizen zonder auto. Als drie chauffeurs samen één waterstoftaxi delen, scheelt dat auto’s op de weg én wordt de lucht schoner.
Car sharing, maar dan voor taxichauffeurs dus. In Amsterdam kunnen chauffeurs bijvoorbeeld al waterstofauto’s huren – ze betalen daarbij alleen voor het gebruik. Dat is goedkoper voor de taxichauffeurs én er zijn in totaal minder taxi’s nodig. Een win-win, dus.
Hoopgevend
Is waterstof dan de sleutel naar een schone wereld? Inmiddels is waterstof een goed alternatief voor fossiele brandstoffen en een succesvolle manier om wereldwijde uitstoot te verminderen. In combinatie met andere technieken (hybride, plug-in hybride of batterij-elektrisch) kunnen we zo steeds grotere stappen richting emissievrij rijden zetten. Dat is het uiteindelijke doel van Toyota.
Tot er teleporterende auto’s zijn die ons in een flits naar de plek van bestemming kunnen sturen, zijn dit soort ontwikkelingen hoopgevend. Qionah is het daarmee eens. “Ik denk dat het nog heel lang duurt voordat het echt goedkomt, maar het is fijn dat het steeds beter wordt.”
OVER TOYOTA
Emissievrij rijden is de toekomst. Toyota introduceerde in 1997 al de eerste hybride elektrische auto (de Prius), waarmee het bedrijf zichzelf op de kaart zette als leider op het gebied van elektrificatie. In 2015 kwam de eerste Mirai, die een stap verder gaat: de waterstof-elektrische auto zorgt dat de lucht wordt gefilterd en dus schoner wordt. Dankzij innovaties op het gebied van hybride-, plug-in hybride, waterstof- en batterij-elektrisch is duurzaam rijden vandaag de dag voor iedereen toegankelijk.