Nieuws/Gesponsord
411667
Gesponsord
Gesponsord door Beleggingsspecial
Deze inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de hoofdredactie van De Telegraaf.

Jaloersmakende successen door investering in vastgoed

Nu de spaarrente op de bank richting nulpunt keldert, zoekt menig consument naar alternatieven om rendement uit zijn spaargeld te halen. Een populaire methode is investeren in vastgoed. Feitelijk doen heel veel mensen dit al doordat ze een eigen huis hebben. Door maandelijks af te lossen en de stijgende huizenprijzen, bestaat de kans dat er overwaarde op de woning ontstaat.

Extra aflossen op de hypotheek is een goede manier om geld in vastgoed te beleggen als alternatief voor een spaarrekening. Het rendement is dan de lagere maandelijkse hypotheekbetaling. Een nadeel van investeringen in het eigen huis of een vakantiewoning is wel dat het heel lastig is om het geld vrij te maken als dat toch nodig blijkt te zijn. Daarnaast is het risico van de investering niet gespreid. Je lot ligt namelijk volledig in handen van de huizenmarkt. En dat dat niet altijd gunstig is, heeft de crisis die eind 2008 de kop opstak wel uitgewezen.

Investeren in stenen

Momenteel lijken de bomen echter boven de hemel uit te groeien en kan het niet op voor huizenbezitters. Daarmee is direct de populariteit van investeren in stenen verklaard. De verhalen van mensen die in drie jaar tijd hun huis met twee ton in waarde zagen stijgen, zijn jaloersmakend en werken aanstekelijk op mensen die vervolgens likkebaardend de huizenmarkt opgaan.

Beleggen in vastgoed kent meerdere opties. Je kunt bijvoorbeeld investeren in commercieel vastgoed, zoals winkel- en kantoorpanden. Die prijzen liggen echter vaak wat hoger en zijn niet voor iedere particulier op te hoesten. Wil je toch daar je geld insteken, dan kun je indirect investeren. Dat doe je via beursgenoteerde fondsen die voor jou rendement proberen te halen uit de panden.

Wie liever geen tussenpersonen de verantwoordelijkheid van zijn geld op zich wil laten nemen, kan direct investeren. Dat gebeurt over het algemeen in woningen voor de particuliere markt. Te denken valt aan studentenwoningen, appartementen, vakantiehuizen of eengezinswoningen.

Spaarcenten

Over het algemeen wordt aangeraden om te investeren in kleinere woonruimtes, omdat die makkelijker te verhuren zijn. Daarbij gaat het om woonruimtes die mensen met één salaris kunnen bekostigen.

Een vakantiewoning kopen is natuurlijk ook een manier om plezier te beleven aan je zuurverdiende spaarcenten. Je kunt ervoor kiezen om de woning geheel voor de verhuur aan te bieden, helemaal voor jezelf te houden, of deels te verhuren en zelf te gebruiken. Vanzelfsprekend is het rendement hoger als je de woning verhuurt, dan als je er zelf in het hoogseizoen zes weken in gaat zitten. Maar dat laatste is natuurlijk wel weer gewoon ontzettend leuk!