Nieuws/Gesponsord
463645422
Gesponsord
Gesponsord door De Rijksoverheid
Deze inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de hoofdredactie van De Telegraaf.

‘Het voelde alsof ik zélf gestolen had’

Een tweedehands designertas, scooter of iPhone kopen voor een fractie van de nieuwprijs lijkt misschien een goed idee, maar dat is het vaak niet.

De kans is namelijk groot dat je je schuldig maakt aan heling: het kopen, bezitten of verkopen van gestolen goederen. Zelfs als je niet weet dat je nieuwe telefoon gestolen is.

Naast het feit dat heling strafbaar is en je het risico loopt op een flinke geldboete of zelfs een strafblad, schuilt er vaak veel leed achter heling. Niet alleen de slachtoffers beleven een hoop ellende, ook de mensen die zich onbewust schuldig maken aan heling voelen zich vaak erg slecht.

Zo ook Frank, die geplaagd werd door flinke schuldgevoelens nadat hij goedkoop spullen overkocht van een bekende. “Een jongen die ik kende kwam naar me toe en vroeg of ik geïnteresseerd was in het kopen van zijn laptop en fotocamera. Hij zei dat hij wel wat geld kon gebruiken omdat het bijna kerst was. Hij wilde iets leuks kopen voor zijn moeder en zijn vriendin. Ik heb nog een paar keer aan hem gevraagd of hij zeker wist dat het niet gestolen was, maar hij zei ‘nee, het is van mij. Ik heb gewoon geld nodig’. Ik geloofde die jongen, maar had toch een beetje een gek onderbuikgevoel. Na de aankoop heb ik de producten uiteindelijk gecheckt via stopheling.nl. Ik voerde het serienummer van zowel de laptop en camera in en wat bleek tot mijn grote verbazing, beide artikelen stonden geregistreerd als gestolen. Heel eerlijk; toen dacht ik wel even oh shit, en werd ik ineens een beetje bang. Ik had iets gekocht dat gestolen was.”

Heel naar

Frank heeft vervolgens de politie gebeld. Daarbij bleek de jongen die de producten aanbood een bekende van de politie. Hoewel de apparatuur is teruggegeven aan de rechtmatig eigenaar, heeft de situatie grote indruk gemaakt op Frank. “Toen ik op stopheling.nl de gegevens intikte en zag dat het gestolen was, kon ik mijn ogen bijna niet geloven. Het voelde net alsof ik het zelf gestolen had. Dat was heel naar. Helemaal toen ik het verhaal hoorde van de mensen van wie de spullen gestolen waren.”

Frank wil daarom graag meegeven hoe belangrijk het is om voorzichtig te zijn wanneer je iets tweedehands koopt. “Check de spullen die je aanschaft. Check of ze voorzien zijn van een serienummer of vraag om bonnen. Controleer de verkoper op referenties. Door vooraf extra onderzoek te doen, voorkom je uiteindelijk dat andere mensen lijden.”

Dit kun je zelf doen

Wil je voorkomen dat je je schuldig maakt aan heling? Je kunt meer doen dan je denkt. Onthoud dat wanneer iets te mooi lijkt om waar te zijn, dat vaak ook zo is. Wees dus alert wanneer scooters, auto’s, sieraden, telefoons, laptops of andere dure spullen voor weinig geld worden aangeboden. Is de verkoper vaag over de herkomst van de spullen? Dan zegt dat vaak al genoeg.

Met de vernieuwde Stop Heling app en www.stopheling.nl kun je via het serienummer, kenteken of de streepjescode van tweedehands goederen controleren of ze als gestolen geregistreerd staan. Gestolen goed aangetroffen? Dan kun je meteen een melding bij de politie maken. In de Stop Heling app kun je ook zelf je waardevolle eigendommen registreren en dit overzicht uitprinten of mailen naar jezelf. Wanneer jouw spullen geregistreerd zijn, is het makkelijker om ze na diefstal terug te krijgen. Bovendien help je de politie om diefstal en de daders aan te pakken. Meer weten? Op www.stopheling.nl vind je alles dat je moet weten om heling te bestrijden en criminaliteit te voorkomen.

In opdracht van de Rijksoverheid