Nieuws/Gesponsord
666606889
Gesponsord
Gesponsord door Beursgenoten
Deze inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de hoofdredactie van De Telegraaf.

Wat zijn kansrijke aandelen in huidige crisis?

Welke aandelen hebben voldoende vet op de botten en zullen de coronacrisis met glans doorstaan?

Het rommelt, op z’n zachtst gezegd, op de beurs. Maar er zijn ook kansen, ziet de bekende beursexpert Geert Schaaij van Beursgenoten. Welke aandelen zijn nu onder de reële waarde te koop en kunnen de markt verslaan?

“Cijfers liegen niet” zegt Schaaij. “We hebben een uitgebreide fundamentele analyse geschreven met kanshebbers die straks als eerste kunnen stijgen. Die analyse is speciaal en gratis voor de lezers hier te downloaden. Sell the losers and buy the winners!”

Beursgenoten was in februari, toen de AEX nog 630 punten stond, de eerste die met een uitgebreide analyse kwam over bedrijven die failliet kunnen gaan, met een enorme emissie kunnen komen of zelfs genationaliseerd zouden kunnen worden door de toen nog dreigende coronacrisis.

Op zoek naar kansen

Nu is Beursgenoten weer de eerste die haar nek uitsteekt met een diepe, rationale en fundamentele inkijk in de balansen van de aandelen. “We kijken daarbij ook naar de huidige aandelenkoersen: is het aandeel nu goedkoop of duur geprijsd? Elke belegger moet zoiets willen weten over zijn of haar aandelen. Twee weten meer dan een”, zegt Schaaij.

“Iedereen weet dat Beursgenoten altijd op zoek is naar pareltjes, maar in deze markt moet je geen grote risico's willen nemen”, vervolgt hij. “Daarom zeg ik altijd: ‘Weet wat voor aandelen je koopt en waarom je deze aandelen koopt’."

Voor Beursgenoten is dit dé tijd om op jacht te gaan naar kansen. “Wij zoeken bedrijven met een bovengemiddeld sterke balans en een goed houdbare schuldpositie. Daarnaast moeten die bedrijven in staat zijn veel geld voor de aandeelhouders te verdienen. Met andere woorden: wij zoeken naar de kwaliteitsaandelen van de Nederlandse beurs. Speciaal voor de lezer is het rapport hier te lezen.”

Overwinnaars in pakket

Schaaij gaat dieper in op zijn visie: “Het rendement van de aandelen zou ook tijdens een bear market beter moeten zijn dan het marktgemiddelde. Nog belangrijker is dat de aandelen een aanmerkelijk lager risico hebben. Tijdens een crisis moeten er namelijk overwinnaars in een aandelenportefeuille zitten en geen risicovolle aandelen die nog eens 60% kunnen dalen wanneer de huidige, barre omstandigheden langer aanhouden. Niemand heeft een glazen bol en in de huidige situatie is er niets met zekerheid te voorspellen. Daarom is het belangrijk vooraf goed ons huiswerk te maken.”

Geduld kan een belangrijke factor zijn, volgens Schaaij. “Bedenk goed wat voor prijs je wilt betalen voor de aandelen, wacht vervolgens tot die koers op het bord staat en sla dan pas toe. Wie bang is daardoor de trein te missen, kan een plukje aandelen kopen en zodoende meeprofiteren als blijkt dat het inderdaad de laatste trein is die vertrekt. Wanneer er toch nog meer treinen langskomen, heb je wat kruit drooggehouden en kun je altijd nog bijkopen. Zo voorkomt je dat je achter de koers aanrent en uiteindelijk te veel betaalt.”

Schaaij geeft toe dat ook hij onder de huidige omstandigheden de koersen niet kan voorspellen. “Maar wij kunnen wel inzicht geven in de manier waarop wij fundamenteel naar aandelen kijken. Onze manier van kijken kan vervolgens worden toegepast op iemand persoonlijke beleggingen. Wellicht bevinden er zich aandelen in een portefeuille die volgens de door ons gehanteerde ratio's te hoge schulden hebben of te weinig geld voor hun aandeelhouders verdienen.”

Voorbeelden uit het rapport

Akzo Nobel

“Omdat Akzo Nobel veel exposure heeft naar China noemden wij het bedrijf eerder al in het rapport dat we uitbrachten naar aanleiding van de risico's rond de coronavirusepidemie. China is goed voor ongeveer € 1,3 miljard aan omzet, oftewel 14% van de totale omzet die in 2018 werd behaald. Vooral de exposure naar China en de productiefaciliteit in Wuhan speelden mee in de beslissing van Beursgenoten om even afstand te nemen van het aandeel Akzo Nobel. Sinds deze waarschuwing is het aandeel met ruim 34% gedaald en tot de low op 19 maart zelfs met 48%. Dat het aandeel zover kon dalen hadden wij toen ook niet durven denken. De analistenverwachtingen voor de winst over het eerste kwartaal zijn dan ook met 13% naar beneden bijgesteld. Terwijl het bedrijf last heeft van vraaguitval, profiteert het aan de andere kant juist weer van gedaalde grondstoffenprijzen. De fundamenten vertellen ons veel over de balans van het bedrijf en of het goed is om daar nu wel of niet in te beleggen.”

Ordina

“Ordina presenteerde begin dit jaar prachtige jaarcijfers, maar dat mocht uiteindelijk niet baten want door de coronacrisis is de koers dit jaar met 36% gedaald en vanaf de top dit jaar bijna gehalveerd. Ook Ordina zal met tegenwind te maken krijgen, maar het lijkt ons wat overdreven dat de koers in een maand tijd, over een periode van drie jaar gezien, van een alltime high naar zijn laagste koers duikt. Wie alles wil weten over de balans en de bijbehorende adviezen, kan de gratis analyse lezen.

Daarnaast analyseerden we de aandelen Royal Dutch Shell (Koninklijke Olie), Heineken, BE Semiconductor (BES), DSM, Galapagos, ASML, Unilever en meer in dit diepgaande rationele en fundamentele aandelenrapport dat hieronder gratis is te downloaden.

‘Beleggen doen we samen’

Geert Schaaij staat bekend om zijn heldere taal en hij draait er nooit om heen. Ook in dit rapport legt hij uit wat de gebruikte ratio's betekenen. “We zijn er zeker van dat het beleggers leert met andere ogen naar aandelen te kijken. Behalve het aanreiken van kansen of het behoeden voor verkeerde beleggingsbeslissingen willen wij onze beleggers ook met kennis verrijken. De leus van Beursgenoten is immers niet voor niets: ‘Beleggen doen we samen’.

Speciaal voor de lezers heeft Beursgenoten een zeer actueel en diepgaand rapport samengesteld. In dit rapport worden de sterkste Nederlandse aandelen genoemd, waarvan Beursgenoten denkt dat ze deze coronacrisis niet alleen zullen overleven, maar er ook als winnaar uit zullen komen!

Download hier gratis en vrijblijvend het RAPPORT!