Nieuws/Gesponsord
995149558
Gesponsord
Gesponsord door Belastingdienst
Deze inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de hoofdredactie van De Telegraaf.

Kleine ondernemer en tijd besparen met uw btw-aangifte?

Het doen van btw-aangifte is een klusje dat enige tijd vergt. Voor kleine ondernemers is het mogelijk om hiervan af te zijn.

De nieuwe kleineondernemersregeling (KOR) van de Belastingdienst kan een oplossing zijn voor ondernemers met een omzet tot en met 20.000 euro per jaar. Zij kunnen aanspraak maken op de regeling waardoor zij geen btw meer hoeven door te berekenen aan hun klanten. Hierdoor krijgen ze ook geen btw meer terug. Daarnaast hoeven ze geen aangifte te doen bij de Belastingdienst.

Voor onderneemster Amelie is de KOR een geschenk uit de hemel: “Ik wil zo min mogelijk administratieve lasten. Ik heb een baan in loondienst, en daarnaast geef ik marketingadvies aan bedrijven. De combinatie van mijn baan in loondienst en mijn werk als marketeer, is soms best een heftige. Ik maak vaak lange dagen. Mijn vrije tijd is spaarzaam en waar ik dan echt niet op zit te wachten, is het doen van btw-aangifte. Daarom doe ik mee met de nieuwe KOR. Dat scheelt me tijd. Ik hoef alleen nog een eenvoudige administratie bij te houden en te bewaken dat ik in mijn functie als marketeer onder de omzetgrens van 20.000 euro blijf.”

Tijd valt er ook te besparen doordat er naar klanten in principe geen facturen meer gestuurd hoeven te worden. Als klanten toch graag een factuur willen, moet daarop wel worden vermeld dat er een vrijstelling van de btw van toepassing is.

De nieuwe KOR vervangt in zijn geheel de huidige KOR. Een groot verschil is dat in de nieuwe situatie ondernemers zich van tevoren voor de regeling dienen aan te melden. Ondernemers die op dit moment ontheffing hebben voor het doen van btw-aangifte hoeven zich overigens niet aan te melden.

Aanmelden voor de nieuwe KOR dient voor 20 november te gebeuren voor deelname vanaf 1 januari 2020. Degenen die dat doen zijn dan voor minimaal de komende drie jaar gevrijwaard van het doen van btw-aangifte, tenzij de omzet hoger wordt dan 20.000 euro. Zelf tussentijds de regeling stopzetten is niet mogelijk.

Zakelijke klanten

Het voordeel van de nieuwe KOR is, behalve de tijdwinst, bijvoorbeeld ook dat ondernemers een lagere prijs kunnen vragen aan klanten. Immers, er hoeft geen btw in rekening te worden gebracht. Dat voordeel is natuurlijk vooral interessant als een ondernemer veel particuliere klanten heeft, want de meeste zakelijke klanten kunnen de betaalde btw aftrekken.

Ondernemer Enzo doet daarom niet mee aan de nieuwe KOR. “Ik wil de btw op mijn inkopen kunnen aftrekken. Ik koop onderdelen van computers in. Die zet ik in elkaar en verkoop ik door. Als ik mee ga doen met de nieuwe KOR, dan komt er geen btw bovenop mijn verkoopprijs. Maar dat levert mijn klanten geen voordeel op. Ik heb namelijk bijna alleen maar zakelijke klanten, en die kunnen de btw toch aftrekken. Bovendien heb ik hoge inkoopkosten. De btw daarvan kan ik niet aftrekken als ik meedoe met de nieuwe KOR. Om dat terug te verdienen zou ik mijn verkoopprijs-zonder-btw moeten verhogen. Daarmee word ik te duur voor mijn zakelijke klanten.”

De nieuwe KOR geldt overigens ook voor rechtspersonen zoals stichtingen, verenigingen en bv’s.

Wie interesse heeft in de nieuwe KOR kan alle informatie vinden op de site van de Belastingdienst.

In opdracht van de Rijksoverheid