Lifestyle/Gezondheid
1001392967
Gezondheid

Spreekuur: Heb ik nou griep of corona?

Viroloog Ab Osterhaus

Viroloog Ab Osterhaus

Amsterdam - Ik hoest, heb keelpijn en ook zo af en toe een koortsaanval. Hoe weet ik nu of ik het coronavirus heb of dat het gaat om de ’gewone griep’?

Viroloog Ab Osterhaus

Viroloog Ab Osterhaus

In theorie kunt u het allebei hebben. Al is de kans zeer klein dat u het coronavirus heeft als u niet in een uitbraakland- of -gebied bent geweest of in contact bent geweest met een besmet iemand. Dan hebben we het over bijvoorbeeld het Wuhan-gebied, Iran, Zuid-Korea of Noord-Italië.

Op basis van alleen klinische symptomen die patiënten beschrijven, kan men die twee infecties – influenza of corona – niet onderscheiden. In beide gevallen is er sprake van nagenoeg dezelfde klachten in de luchtwegen, hoofdpijn en spierpijn. Alleen testen kunnen uitsluitsel geven die het genetisch materiaal – RNA – van de virussen kan aantonen.

Wat we sinds kort wel weten is dat bij dit virus in negentig procent van de gevallen sprake is van flinke koorts en in zeventig procent van de gevallen een droge hoest. Een loopneus komt bijna niet voor.

Tekst loopt door onder de foto.

’Tegen het influenzavirus bestaan vaccins.’

’Tegen het influenzavirus bestaan vaccins.’

Wie de griep heeft gehad is niet beschermd tegen het nieuwe coronavirus, Covid-19 genaamd. Je bent nog even gevoelig ervoor. In tegenstelling tot de gewone griep heeft het overgrote gedeelte van de bevolking geen of weinig weerstand tegen Covid-19 opgebouwd, hoewel er aanwijzingen zijn dat kinderen en vrouwen beter beschermd lijken.

Tegen het influenzavirus bestaan vaccins die vooral de risicogroepen redelijk tot goede bescherming geven. Dat zijn ouderen, mensen met long- of hartklachten, diabetes of een verminderde weerstand door een andere onderliggende ziekte. Deze vaccins geven geen bescherming tegen Covid-19.

Tegen het nieuwe coronavirus is nog geen vaccin beschikbaar. Er zijn wel kandidaat-vaccins en medicijnen die nu getest worden. Het vaccin laat zeker nog een jaar op zich wachten.

De verwachting is, dat als mensen het coronavirus toch onder de leden hebben, dat dit bij de meesten redelijk mild zal verlopen. Als de symptomen erger worden, is er – net zoals bij ernstige griep – de mogelijkheid om in het ziekenhuis behandeld te worden.

Hebt u ook een vraag over het coronavirus?

In Spreekuur beantwoordt een specialist elke week vragen van lezers over het coronavirus. Ab Osterhaus is viroloog en speelde een vooraanstaande rol in het onderzoek naar vogelgriepvirussen, sars, de Mexicaanse griep en mers.

Hebt u een vraag? Mail naar [email protected].