Nieuws/Lifestyle
1010423
Lifestyle

Driecilinder met 400 pk van Nissan

Nissan heeft het doek van een gloednieuwe driecilinder turbomotor getrokken. Ondanks zijn compacte formaat levert het blok, met een output van 400 pk en 380 Nm, behoorlijk wat power.

Uiterst compact

De 1,5 liter ‘DIG-T R’ gedoopte driepitter haalt een maximum toerental van 7.500 tpm en levert volgens Nissan 10 pk per kilogram. Het motorblok weegt in totaal dus 40 kilogram. Naast licht is het blokje ook uiterst compact. Het is slechts 40 cm lang, 20 cm breed en 50 cm hoog.

ZEOD RC

De driecilinder is niet bedoeld voor straatmodellen, maar wordt straks in de ZEOD RC-racewagen gelepeld die op 14 juni aan de start verschijnt van de 24 Uren van Le Mans. De race neemt dan deel in de 'Garage 56' klasse; een categorie bedoeld voor voertuigen met alternatieve aandrijflijnen.

Recharge

De ZEOD RC is van oorsprong een puur elektrische racewagen, maar is voor Le Mans aangepast. De auto kan na iedere tankbeurt een volledige ronde op puur elektrische energie rijden met snelheden boven de 300 km/h. Daarna neemt de geblazen driepitter het over. De Nissan moet ongeveer ieder uur de pits in voor een tankbeurt en ‘recharge’. Voordat Nissan naar Le Mans reist, start het de komende maanden een uitgebreide testperiode.