Lifestyle/Culinair
1011613892
Culinair

Recept van de dag: dikke lende stoven

Wil jij er ook bij zijn op de stoofdag van Iers rundvlees? Maandag 2 december. Topslagers en fantastische chefs vertellen alles over stoofvlees. In Amsterdam, in de kookfabriek. Oh en er is een verhalenverteller. Over de Bull van Queen Maeve, misschien? Stuur mij een stoofrecept [email protected] en ik stuur je gegevens door naar de organisatie. Misschien zien we elkaar daar? Koop eens een stuk dikke lende. Ja, doe dat nou!

Nodig voor twee dagen plezier:

• 1 kilo dikke lende

• 4 sjalotten, in vieren

• 2 theel jeneverbes

• 1 fles stout, aangevuld met bouillon tot het fles onder staat

• 1 laurierblad

• 2 eetl balsamico

• 1 theel Provençaalse kruiden

• peper en zout

Bereiding:

Zo’n lende dep je af, bestrooi je heel dun met zout en dan bak je rondom in de boter. Nu moet er een zuur bij om het vlees zachter te maken. Vaste prik is een enorme hoeveelheid groentes, en smaakmakers. Maar interessant is om eens te kiezen voor een paar selecte begeleiders zoals sjalotjes, jeneverbessen en laurier.

Giet er dan wat stoutbier bij en een scheut balsamico. Die is zout en zuur tegelijk. In het bier zitten ook zuren en een beetje alcohol helpt ook vlees zachter te maken.

Vul aan met wat bouillon. Breng aan de kook. En schuif drie uur in de oven. Blub, even niets, blub. 120°C is genoeg, je mag de oven ook op 100 graden zetten.

Echt zout doe ik er pas bij als het uit de oven komt. Dat is heel eigen. Soms heeft het vlees veel eigen zout, soms moet er flink wat bij. Het laatste half uur kan je wat meer smaak aanbrengen. Peper en een theelepel Provençaalse kruiden bijvoorbeeld.