Nieuws/Lifestyle
1011784915
Lifestyle

Helft Nederlanders beschouwt kerstdiner als verplichting

Gezellig kerstvieren met de familie, of toch niet? Maar liefst vijftig procent van de Nederlanders ziet het kerstdiner als een verplicht nummertje.

Dit blijkt uit onderzoek van kortingenwebsite Acties.nl onder ruim duizend Nederlanders. Een op de vijf ondervraagden geeft aan tijdens kerst zelfs liever door te werken.

Het meest sceptisch over de kerst zijn veertigers. Niet alleen ergert 48 procent van hen zich aan alle ‘gemaakte kerstvreugde’ in Nederland, ook ziet maar liefst zestig procent de jaarlijkse kerstviering als een moetje. Daarnaast gaat 22 procent van hen tijdens kerst liever aan het werk dan dat ze aanschuiven tijdens het kerstdiner.

Liever niet gourmetten

Uit het onderzoek blijkt dat liefst 25 procent weleens een smoes heeft verzonnen om onder een kerstdiner met familie of vrienden uit te komen. Wanneer het een feestje met collega’s betreft, geeft zelfs 37 procent toe iets te hebben verzonnen om niet te hoeven gaan.

Opvallend is dat gourmetten voor een groot deel (17%) reden is om niet aan te schuiven.

Relatieperikelen

De kerst is niet voor iedereen een tijd van vrede en bezinning. Zo heeft zeventien procent weleens ruzie gemaakt met familie en/of vrienden. Bij dertien procent zorgde een kerstdiner of -borrel zelfs voor relatieproblemen.