Nieuws/Lifestyle
1016154
Lifestyle

Amerikaanse auteur Amiri Baraka overleden

De Amerikaanse schrijver Amiri Baraka is donderdag op 79-jarige leeftijd in een ziekenhuis in de staat New Jersey overleden. Dat heeft de BBC vrijdag gemeld. Baraka, die als Everett LeRoi Jones werd geboren, nam na een reis naar Cuba zijn nieuwe naam aan. Hij werd in de jaren 60 een voorman van de radicale beweging voor gelijkberechtiging van zwarten.

Baraka was dichter, essayist en schrijver van toneelstukken en jazzopera's. Hij trok in 1964 veel aandacht met het toneelstuk Dutchman, over de blanke vrouw Lula die in de ondergrondse van New York de zwarte Clay seksueel uitdaagt en hem doodsteekt. Een ander bekend werk is het boek Blues People, een studie over de muziek van zwarten in het blanke Amerika.

In 2002, toen Baraka dichter van de staat New Jersey was, kreeg hij het verwijt dat hij zich aan antisemitisme schuldig had gemaakt in het gedicht Somebody Blew Up America. Het ging over de aanslagen van 11 september 2001. New Jersey ontnam de dichter, inmiddels een toegewijde communist, zijn eretitel.