Lifestyle/Culinair
1016178537
Culinair

Recept van de dag: soto of saoto

Is soto nou Indisch of Surinaams? Het recept is al zo lang in Suriname dat de saoto daar een eigen leven is gaan leiden. Wie stuurt mij het lekkerste Surinaamse saoto recept? [email protected] Dan haal ik voor vandaag een recept voor soto uit Selamat Makan, die verzameling ’blauwe’ recepten waarvan net een herziene editie verschenen. Een van de vele Indische kookboeksuccessen van het afgelopen jaar.

Nodig voor tafel vol:

• 1 soepkip in stukken

• 2 blaadjes daun salaam

• 2 theel kentjoer

• 1 kippenbouillonblokje

• 100 gr selderieblad fijngesneden

• 4 eetl gebakken uitjes

• eventueel 2 eieren, voor omelet

Bereiding:

Een simpele versie: trek in 2 liter water bouillon van de kip met de kentjoer (Indische gember), bouillonblokje en daun salaam (Indische laurier). Als de kip gaar is, pluk het vlees eraf, doe het terug in de bouillon. Intussen de bami koken, afgieten en afspoelen.

Taugé wassen, overgieten met kokend water en uit laten lekken. Wie het echt goed wil doen, wrijft de groene velletjes nog van de taugé, mochten die er nog aanzitten. Die zijn een beetje bitter.

Dan schep je achtereenvolgens in een diep bord: plukje bami, plukje taugé, bouillon met stukjes kip, beetje selderijblad, en de gebakken uitjes.

Als extra garnering wat reepjes gesneden omelet.