Lifestyle/Culinair
1019822975
Culinair

Recept van de dag: schol zonder fratsen

Gerrit Keijzer schreef een prachtige ouderwets getikte brief. Dat naar aanleiding van ons recept gebakken schol. De krasse knar is 87 dus hij zal het heus wel weten. Hij is het helemaal niet eens met nieuwerwetse fratsen als bloem en bieslook, laat staan citroen om de saus mee af te maken.

Nodig voor twee personen:

• 4 (haha, naar gelang je trek hebt) verse schollen

• 2 dl melk

• zout en peper

• olie om in te bakken

Bereiding:

Gerrit Keijzers recept is vooroorlogs en hij heeft het afgekeken van zijn moeder. Ik citeer meneer Keijzer: “Koop een ovalen koekenpan waar de vis goed in past. Natuurlijk de vis goed afspoelen onder de koude kraan, vervolgens droogdeppen en dan de uitstekende dunne zijgraatjes afknippen, alsmede een stuk van de staart.

De schol aan beide kante licht zouten, een beetje peper mag. Even voor het bakken de schollen in een platte schaal door de melk halen, laten afdruipen en dan voorzichtig in de dampende olie laten glijden. De schol eerst (en dat mis ik in jouw recept) de (witte) onderkant, ongeveer zeven minuten laten bruinbakken, vervolgens de vis voorzichtig omkeren, met zo’n dubbele keukentang (?) en de bovenkant laten bakken. Afkoelen en met de hand afkluiven.”

Dank meneer Keijzer. Waar het (?) staat snap ik het weer niet, wat is een dubbele keukentang? Maar verder ga ik nu gauw een scholletjes bakken.