Nieuws/Lifestyle
1021967
Lifestyle

Fiat knijpt motoren voor 14 procent bijtelling

De Fiat Groep heeft voor volgend jaar verschillende modellen in de 14 procent bijtellingscategorie weten te krijgen, maar daarvoor moet de klant wel vermogen inleveren.

Om aan de aangescherpte uitstooteisen voor komend jaar te voldoen heeft de fabrikant speciaal voor Nederland de betreffende motoren vijf pk minder gegeven. Zo daalt de TwinAir 65 motor uit de Fiat Panda en Fiat 500 van 65 naar 60 pk. De TwinAir Turbo-motor uit de Fiat Panda, Fiat 500 en Lancia Ypsilon daalt van 85 naar 80 pk.

Diesel

Ook het topmodel van de TwinAir-benzinemotoren moet vermogen inleveren. De TwinAir Turbo 105 in de Fiat Punto en Alfa Romeo MiTo had 105 pk en zal het volgend jaar met 100 pk moeten doen. Hetzelfde trucje is ook toegepast bij de 1.3 MultiJet-diesel in de Punto en MiTo die van 85 pk teruggaat naar 80 pk.

Bijtelling

Dankzij deze aanpassingen heeft de Fiat Groep volgend jaar dertien, minder sterkere, modellen in de Nederlandse 14 procents bijtellingscategorie. Daarnaast vallen er ook nog drie uitvoeringen van de Alfa Romeo Giulietta binnen de 20 procent bijtelling.