Nieuws/Lifestyle
1022056
Lifestyle

Ontslagen in Korea door vertrek Chevrolet uit Europa

Naar aanleiding van Chevrolets vertrek uit Europa tegen het einde van 2015 vallen er ook ontslagen in Zuid-Korea, zo meldt Sergio Rocha, CEO van General Motors Korea, tegenover Reuters.

Vrijwillig opstapplan

Rocha zegt te werken aan zogeheten "voluntary retirement" plan dat in maart 2014 in werking moet treden en werknemers de mogelijkheid geeft om vrijwillig op te stappen samen met een geldbedrag gebaseerd op hun jaarlijkse inkomen. De stop van Chevrolet in Europa heeft volgens de CEO geen invloed op mensen werkzaam in de productiefaciliteiten, de ontslagen vallen vooral in de ontwikkelings- en designafdeling waar zo’n 2.200 mensen werkzaam zijn. Een werknemer van de designafdeling zegt tegen Reuters dat de ontwikkeling van de nieuwe generatie Spark in maart 2014 wordt afgerond en het model in 2015 op de markt komt. Maar daarna zijn er geen projecten meer gepland, zo meldt de werknemer.

Terugval

Doordat het merk zich eind 2015 terugtrekt, verwacht moederbedrijf General Motors dat de productie in Zuid-Korea met 20 procent daalt. In Europa legt GM de focus op Opel en zustermerk Vauxhall om deze merken weer winstgevend te maken. "Wij denken dat dit winst oplevert voor al onze merken, in Europa en wereldwijd, omdat GM profiteert van een sterker Opel/Vauxhall”, aldus Chevrolets vicepresident Steve Girsky.

Markt

In de eerste tien maanden van dit jaar zag Chevrolet in Europa de verkoop dalen met 17 procent. Het marktaandeel van Chevrolet bedraagt in Europa 1,2 procent. Opel en Vauxhall zijn samen goed voor 6,7 procent van de markt. Het marktvertrek heeft alleen gevolgen voor de Koreaanse producten als de Aveo, Cruze, Orlando, Trax en Spark. De Amerikaanse Camaro en Corvette blijven wel in Europa leverbaar via aparte importeurs. In Nederland is dat Nefkens uit Amersfoort.