Nieuws/Lifestyle
1022655
Lifestyle

Plankgas aflevering 13

"Meer wegenbelasting voor groene gezinsauto dan voor Hummer"

VIDEO - Meer wegenbelasting betalen voor je groene gezinsauto dan voor een grote Hummer? Marie-Claire van den Berg gaat verhaal halen bij politici. Zij kunnen het haar niet uitleggen, zelfs niet de voorstanders van het huidige beleid autobelastingen. Partijen als D66 en PvdA blijken tegen de ongelijke fiscale behandeling van groengas.

De belastingregels remmen de ontwikkeling van groengas, terwijl andere groene brandstoffen qua belasting juist worden ontzien. Particulieren die op groengas rijden worden met de hoge wegenbelasting gestraft voor groen gedrag, voor zakelijke rijders is de relatief hoge bijtelling een reden om te twijfelen over groengas.

Vorige aflevering gemist?

In aflevering 12 verbaast Marie-Claire zich over het feit dat veel groengas rijders meer wegenbelasting betalen dan benzinerijders, terwijl de auto's aantoonbaar schoner zijn. De overheid heeft de afgelopen jaren allerlei maatregelen genomen om rijden op groengas te stimuleren, maar als het gaat om de belasting lijkt ze juist het tegenovergestelde te doen. Een rommeltje volgens Marie-Claire.

Bekijk hier aflevering 12 van Plankgas.

Over Plankgas

Marie-Claire van den Berg is journalist en publiceert over duurzame thema's. Iedere zaterdag schrijft ze in Weekeinde van De Telegraaf over milieubewust leven. Ook schreef ze er een boek over: Groen Doen. In dat boek doet ze o.a. haar oude Volvo V40 de deur uit omdat hij teveel CO2 uitstoot en niet zuinig rijdt. Maar leven zonder auto? Dat gaat te ver.

In de serie Plankgas die ze daarover maakte koopt ze een auto die rijdt op groengas, een brandstof gemaakt van koeienstront, rioolslib, gft-afval en andere rottigheid. Groengas is goedkoop en net zo schoon als elektrisch rijden. Tenminste, dat zeggen de onderzoeken. In 14 afleveringen zoekt Marie-Claire uit hoe het werkelijk zit.