Nieuws/Lifestyle
1023707
Lifestyle

'Long walk to Freedom' Biografie van vredesheld Mandela

INTERVIEW| Ode aan Mandela

Historisch was zelfs de première van de film over zijn leven. Tijdens de Engelse galavoorstelling van Long walk to freedom, de bioscoopversie van Nelson Mandela’s autobiografie, kwam het bericht dat Madiba was overleden.

Zijn twee jongste dochters, samen met de Britse kroonprins William en zijn echtgenote Kate aanwezig in Londen, vertrokken onmiddellijk, maar gaven aan dat de voorstelling door moest gaan. Net als het leven zelf, zou hun beroemde en wijze vader hebben gevonden.

De voormalige vrijheidsstrijder verliet na 27 jaar zijn cel op Robbeneiland als een man die veel verder keek dan zijn eigen lot.

Long walk to freedom, vanaf volgende week in de bioscoop, toont zijn ontwikkeling: van vurige opstandelingenleider tot apostel van vrede en vergiffenis.

Vanaf zijn jeugd in Transkei volgt de film van regisseur Justin Chadwick en producent Anant Singh Mandela via zijn jaren als flamboyante advocaat, bevlogen opstandelingenleider en gevangene tot de eerste democratisch gekozen president van Zuid-Afrika.

In lijn met het bewogen verhaal uit de film duurde het zestien jaar voordat producent Anant Singh de memoires van Mandela op het witte doek kreeg.

Hollywood

Als jonge Zuid-Afrikaan van Indiase afkomst maakte Singh deel uit van de opstand, vertelt regisseur Justin Chadwick. „Via de prominente anti-apartheidactivist en Mandela-biograaf Fatima Meer maakte Singh kennis met Nelson Mandela, kort na diens vrijlating. Voordat Long walk to freedom in 1995 werd gepubliceerd, liet Mandela Singh het manuscript lezen. Kort daarna werd de afspraak gemaakt om het te verfilmen.”

Natuurlijk kwamen er vervolgens biedingen uit Hollywood, maar Mandela vond dat een Zuid-Afrikaans verhaal door een Zuid-Afrikaan verfilmd moest worden.

 

Het gehele interview met regisseur Justin Chadwick leest u vandaag in de Telegraaf