Lifestyle/Culinair
1028503737
Culinair

Van pizza tot rijst: zo kun je restjes het beste opwarmen

Gooi jij regelmatig restjes weg omdat je denkt dat ze de volgende dag niet meer lekker zijn? Zonde! Want het is zelfs mogelijk om pizza weer knapperig te krijgen of om frietjes weer tot leven te wekken. We vertellen je in dit artikel hoe je dat doet.

Voor het opwarmen van restjes geldt over het algemeen dat je het het beste kunt verhitten zoals je het hebt bereid. Een soepje warm je gewoon weer op in de pan waarin je ‘m hebt gemaakt en hetzelfde geldt voor gebakken karbonaadjes.

Toch zijn er wat uitzonderingen. Hieronder een paar handige tips, zodat je voortaan al je kliekjes kunt redden van de vuilnisbak.

Pizza

In de magnetron wordt de pizza slap en in de oven kan ‘ie juist weer te krokant worden. Dé beste methode zou daarom zijn om pizza kort aan te bakken in een koekenpan met een beetje olijfolie.

Dat beetje extra vet zorgt ervoor dat de pizza niet uitdroogt en dat de bodem mooi krokant bakt. Bak je slice wel aan beide kanten, ongeveer twee minuten.

Aardappelpuree

Aardappelpuree opwarmen in een pan op het fornuis is niet zo’n goed idee: je loopt het gevaar dat het goedje op behanglijm gaat lijken. Het lekkerste resultaat? Schep de puree in een ovenschaal, strooi er een laagje paneermeel en wat kleine klontjes boter overheen en bak in de oven. Et voilà: aardappelgratin.

Heb je weinig tijd, dan kun je de restjes opwarmen in de magnetron. Doe dit in een afgesloten bakje, roer regelmatig en voeg daarna ook nog wat boter of room toe om het weer smeuïg te maken.

Rijst

Wil je heerlijke fluffy rijst, ook de dag nadat je het hebt gemaakt? Dek het af met een vocht keukenpapiertje en zet het in de magnetron. Zo kun je de restjes opwarmen zonder dat ze uitdrogen.

Risotto

Van risotto maken wij graag een grote pan, maar wat als je met restjes blijft zitten? Omdat de textuur van risotto textuur heel belangrijk is, heb je daarvoor wat vloeistof nodig: wijn of nog een beetje bouillon. Je kunt de restjes opwarmen in de magnetron of in een pan, maar het is dus belangrijk dat je er een scheutje wijn of bouillon bij doet.

Risotto invriezen kun je overigens beter niet doen: het verandert de textuur van het gerecht te veel.

Brood

Broodjes die een dag oud zijn, zijn niet meer knapperig en kunnen wat taai zijn. Heb je wat oud brood over, zoals stokbrood of afgebakken broodjes? Besprenkel ze met wat water, pak ze in aluminiumfolie in en warm ze op in de oven. Je brood zal weer knapperig zijn.

Gefrituurd voedsel of met een krokant laagje

Gefrituurd voedsel zoals fried chicken, oliebollen en bitterballen worden weer krokant als je ze even opwarmt in de oven. Spetter ze van tevoren nat met een klein beetje water voor het beste resultaat.

Friet

Er is een uitzondering op de regel hierboven: frietjes. Heb je frietjes over van je afhaalmaaltijd? Gooi ze niet weg, maar pak er een koekenpan bij. Je bakt ze namelijk zo weer krokant in een koekenpan met een beetje olie.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo