Lifestyle/En route
1031220598
En route

Fietsonderzoek: we zijn tevreden over ons eigen fietsgedrag, maar minder over dat van anderen

Zeg eens eerlijk: zit jij nog weleens append op de fiets? Uit een recent onderzoek blijkt dat de meeste Nederlanders het afkeuren, ondanks dat ze zich er zelf ook nog weleens schuldig aan maken.

Hoewel het al sinds 1 juli 2019 verboden is om elektronische apparaten zoals mobiele telefoons, navigatiesystemen, tablets of muziekspelers vast te houden tijdens het fietsen, gebeurt het nog geregeld, zegt New Looxs.

Het fietstassenmerk onderzocht het fietsgedrag van mensen en daaruit blijkt dat 11% van de ondervraagden weleens appt en sms’t op de fiets. Zo’n 17% van de mensen geeft toe soms te bellen op de fiets. De meeste mensen die hun telefoon op de fiets gebruiken (33%) doen dat om muziek te luisteren. 30% Gebruikt de telefoon als navigatie.

Probleem

Slechts 8% zegt het geen probleem te vinden dat mensen hun telefoon op de fiets gebruiken voor bellen, appen of internet. Bijna 90% vint dat wel: zij vinden het gevaarlijk en keuren het af, ondanks dat ze zich er zelf ook schuldig aan maken.

Veilig

Gelukkig voelt 90% van de mensen zich veilig op de fiets, al worden wielrenners, (vracht)auto’s en brommers wel als vervelend ervaren, zo blijkt uit het onderzoek.

Ruim 95% zegt zelf altijd veilig deel te nemen aan het verkeer. Daar staat tegenover dat 40% van de mensen van mening is dat andere Nederlanders over het algemeen niet zo veilig fietsen.

Op de vraag ‘bent u zelf een veilige fietser’ gaf 5% van de mensen uit een dorp toe dat niet altijd te zijn, van de stedelingen gaf niemand daar een negatief antwoord op al wist 1,5% het niet zeker.