Nieuws/Lifestyle
1032600
Lifestyle

Daimler-topman staat open voor Chinese aandeelhouder

Daimler-topman Dieter Zetsche zegt niet wanhopig te zijn om een nieuwe investeerder binnen te halen, maar zou het wel normaal vinden als een Chinese partij een deelneming in Daimler neemt. "Dat ik dit nu uitspreek betekent niet dat dit zal gebeuren", aldus Zetsche.

Daimler zelf nam recent een aandeel in het Chinese Beijing Automotive Group, maar het tegenovergestelde is ook mogelijk. Zetsche. "Wij zouden graag Chinese investeringen zien, want het is beter voor ons als China is geïnteresseerd in ons lot." Hij voegt daar aan toe: ""De reden is zeker niet om te zoeken naar meer vermogen. We hebben eerder het tegenovergestelde probleem van zeer hoog vermogen in ons bedrijf", voegde hij eraan toe .

Premium-merken

De Duitse autobouwer is naarstig op zoek naar nieuwe activiteiten in China, waar de concurrentie (Audi en BMW) een grotere partij is dan Mercedes. Het concern heeft zich ten doel gesteld om de achterstand in te lopen en in 2020 de grootste premium-autobouwer ter wereld te zijn. Om die koppositie te bereiken en te profiteren van de sterke autoverkoop in China investeert Daimler onder andere in het lokale Research & Design Centrum, dat compleet wordt vernieuwd om de Chinese koper beter in beeld te brengen.

Aandeel

Daimler nam vorige week een aandeel van 12% in Beijing Auto en krijgt twee zetels in de board van het bedrijf. Met de autobouwer werken de Duitsers al samen op het gebied van gezamenlijke autoproductie en -verkoop.