Nieuws/Lifestyle
1034159
Lifestyle

Liefde voor een koekoeksjong

Filmrecensie| Like father, like son

Laat maar eens horen, zegt vader vriendelijk. Als zijn zoontje aarzelend de pianotoetsen beroert, kan pa zijn ergernis moeilijk verbergen. Weer nauwelijks geoefend. Niets heeft het kind van zijn ambitie. Ryota Nonomiya wilde altijd de beste zijn en heeft dan ook een mooie positie op kantoor veroverd, onderweg naar meer. Hij heeft een aantrekkelijke echtgenote en een kostbare flat. Waarom stelt zijn enige kind hem zo teleur?

Een paar maanden later komt onverwacht het antwoord: zijn zoon is een koekoeksjong. Na de geboorte per ongeluk verwisseld met een andere baby, hoort hij van het schuldbewuste ziekenhuis. Zijn biologische kind is opgegroeid bij een zorgeloze winkelier in prullaria, elders in het land.

Met hun zoontje gaan ze op bezoek. In overleg wordt besloten dat de twee kinderen, onwetend van hun afkomst, uit logeren zullen gaan bij het andere gezin. Een weekend, en daarna een week.

Wat is ouderliefde? Biologisch bepaald, of gevolg van nestwarmte en gegroeide genegenheid? Zijn echtgenote heeft het moeilijk met de naderende keuze tussen de twee kinderen. Ryota denkt het antwoord te weten, maar heeft een les te leren.

Zonder didactische nadruk brengt regisseur/schrijver Hirokazu Kore-Eda de verschillende levensstijlen in beeld. Net zo genuanceerd is zijn portrettering van de personages, die allemaal worstelen met de gevolgen van de persoonsverwisseling. Meeleven is vanzelfsprekender dan oordelen bij dit ontroerende Japanse meesterstukje.