Nieuws/Lifestyle
1044470
Lifestyle

Wortels ontbloot

Recensie| Hava Nagila- The Movie

Een joodse bruiloft of bar mitswa is bijna ondenkbaar zonder Hava Nagila, maar ook de rest van de wereld heeft dit vrolijke feestlied omarmd en kan de Hebreeuwse tekst waarschijnlijk woordelijk meezingen of op z’n minst neuriën.

De Amerikaanse documentairemaakster Roberta Grossman graaft naar de wortels van de melodie en van de woorden in Hava Nagila: The movie.

Dat brengt haar eerst naar de Oekraïne, waar de melodie anderhalve eeuw geleden werd gebruikt voor een woordeloos gebed van chassidische Joden.

En vervolgens naar Israël en New York, waar twee verschillende families hun (groot)vader als tekstdichter aanwijzen. Ook de rol van de Hora wordt belicht: de rondedans die een gelukkig huwelijk aanging met Hava Nagila en ertoe bijdroeg dat het nummer zou uitgroeien tot een officieus volkslied.

Grossman diept interessante weetjes op, maar het nogal kinderlijke commentaar en haar duidelijke focus op de Amerikaans-joodse cultuur in deze documentaire doen afbreuk aan haar historische ontginningswerk.