Nieuws/Lifestyle
1044493
Lifestyle

Eén lange videoclip

Filmrecensie| Metallica through the never

Er gaat geen tournee meer voorbij zonder dat grote muziekacts daarvan een live-dvd uitbrengen. Dat kan ook anders, dacht Metallica. De Amerikaanse metalband combineert de droge concertregistratie in Metallica through the never met speelfilm, met als resultaat een spectaculaire videoclip van anderhalf uur – noem het maar een concertspeelfilm.

James Hetfield, Lars Ulrich, Kirk Hammett en Robert Trujilo spelen zichzelf in deze driedimensionale bioscooptitel.

Ofwel: Metallica geeft als Metallica een groot arenaconcert. Tussendoor zien we hoe roadie Trip (Dane DeHaan) belast wordt een gestrand busje te vinden met een belangrijke tas aan boord.

Er volgt hem een apocalyptisch avontuur, waarvan je nooit zeker weet of het écht plaatsvindt, of dat Trip ’dagdroomt’, vanwege het pilletje dat hij voor hij op pad ging nam.

Special effects

Zonder de muziek zou dit verhaal hooguit een kwartier duren. De nadruk ligt op Metallica en geen flarden en flitsen muziek in Through the never, maar hele nummers zien we, met gave, originele special effects.

Hier en daar raakt het het verhaal, maar er gaan geen twee minuten voorbij of de acteurs moeten baan maken voor de heren muzikanten. Vanwege dit zware accent op het concert is het gehalte Metallica voor de reguliere bioscoopganger misschien wat groot.

Maar dat dit vrijwel nieuwe genre potentie heeft en muzikanten zich dus niet hoeven te beperken tot cd’s, dat maakt deze wereldband maar mooi even duidelijk.