Nieuws/Lifestyle
1044518
Lifestyle

Dapper de lucht in

Filmrecensie| Planes

De vergelijking tussen Disneys nieuwe animatiefilm Planes en Pixars succesvolle Cars is snel gemaakt. Niet alleen vanwege de titel en het feit dat beide films draaien om motorvoertuigen. Ook het verhaal, met een hoofdpersonage dat aan een belangrijke race wil meedoen maar eerst moet worden bijgeschoold door een oude rot, vertoont duidelijke overeenkomsten. Ten opzichte van de animatiehit uit 2006 moet Planes duidelijk het onderspit delven.

Het sproeivliegtuigje Dusty Crophopper wil meedoen aan een grote luchtrace rond de wereld, maar het feit dat het niet de juiste bouw heeft en ook nog eens last heeft van hoogtevrees maakt het verdraaid lastig.

Er is voor gekozen om in ons land alleen de Nederlands nagesynchroniseerde versie uit te brengen, en dat is goed te begrijpen. Voor volwassen kijkers heeft Planes weinig te bieden; het mist de verwarmende moraal en het plezierige oog voor detail van Cars.

Het zal de jonge kijkers (die zich met een 3D-brilletje op hun neus kunnen vergapen aan flitsende vliegwedstrijden) waarschijnlijk niet veel uitmaken.