Nieuws/Lifestyle
1045814
Lifestyle

Nederlandse 'gezinsauto' wint Cruiser klasse World Solar Challenge

Het hing al enige tijd in de lucht, maar vanochtend werd het vermoeden bevestigd: Stella is kampioen in de Cruiser klasse van de World Solar Challenge. Nadat de auto vrijdagochtend over de streep kwam en zaterdag nog werd onderworpen aan een gebruiksvriendelijkheidtest werd vanochtend, Nederlandse tijd, pas de uitslag gegeven. Dat de studenten uit Eindhoven een topprestatie hebben geleverd bleek woensdag al, toen ze een wereldrecord neerzette. De eerste plaats in het klassement lijkt een bevestiging van waar deze 25 jongens en meisjes al een tijdje van droomden: een gezinsauto op zonne-energie is mogelijk.

Met een efficiëntie die auto’s als de Nissan Leaf en de Tesla Model S doet verbleken reed Stella de afgelopen week 3000 kilometer van Darwin naar Adelaide. Snelheden van 120 km/h werden bereikt en over de gehele afstand bedroeg de gemiddelde snelheid 67 km/h. Afhankelijk van het weer werd de strategie aangepast en werd er gekozen om met twee, drie of vier personen te rijden en soms de snelheid aan te passen om zo de hoogst mogelijke puntennotering te ontvangen. Het lijkt erop dat Solar Team Eindhoven zich nagenoeg perfect heeft ingesteld op het reglement en zo de meeste punten in de wacht wist te slepen.

De doorslaggevende factoren waren het aantal personen dat in de auto mee kon rijden en de gebruiksvriendelijkheid. Als enige  auto kon Stella vier personen met zich meenemen en ondanks dat reed ze ook nog vooraan mee als het ging om de snelste tijd. Ze kan dus met recht een wegwaardige gezinsauto worden genoemd. Functies als standaard opladen via het net, een intuïtief stuur, kofferbakruimte en fileparkeren maakt Stella tot de beste auto van deze competitie. Het wordt een hele kluif voor de Eindhovenaren om dit volgend jaar te evenaren.

Samen met het Nuon Solar Team Delft nam Solar Team Eindhoven vanochtend dus de trofee in ontvangst als Wereldkampioen van respectievelijk de Challenger- en de Cruiser-klasse. De derde plaats van Delft maakt het Nederlandse offensief helemaal compleet.