Nieuws/Lifestyle
1047779
Lifestyle

Duik in ons testarchief: Toyota Supra met 530 pk

De Toyota Supra. Een van de sterren uit The Fast and the Furious. Toen in het knaloranje, nu - wat minder knallend - in het zwart. We kwamen hem tegen op de snelweg, met een vrij serieuze achterspoiler. En die spoiler deed ons denken aan een rijtest uit 1999.

De vierde Supra kwam in 1993 op de markt. Een auto die leverbaar was in twee uitvoeringen: zonder turbo, of met twee turbo's op de 3,0 liter in-lijn zescilinder. In 1999 reden we een zwaar getuned exemplaar, met dezelfde spoiler als de gespotte auto.

Amerika

De geteste Supra was afkomstig uit Amerika, waar de auto net als in Europa andere - metalen - turbo's had, grotere injectoren en scherpere nokkenassen dan de Japanse Supra's. Een Amerikaanse Supra leverde dan ook 50 pk's meer dan precies dezelfde auto in Japan, die het met keramische turbo's moest doen. Behoorlijk wat aanpassingen hebben ervoor gezorgd dat deze auto alleen niet meer de 330 pk levert, maar nu ruim 530 pk. 0-100 km/h doet hij in 4,5 seconden en de 200 km/h haalt hij in 10 seconden. Net boven de 300 km/h is de top bereikt.

Olietemperatuur

Het interieur van de auto heeft ook de nodige aanpassingen ondergaan. Zo is er een ventilatie-opening geofferd voor de turbodrukmeter en heeft ook het klokje veld moeten ruimen. Eigenaar Van Ooijen: "De olietemperatuur is veel belangrijker dan de tijd, als ik wil weten hoe laat het is kijk ik wel op m'n horloge."

 

 

Klik hier indien de digitale publicatie niet zichtbaar is.