Nieuws/Lifestyle
1048195
Lifestyle

Plankgas afl. 6: Schoner tanken met certificaten?

In aflevering zes van Plankgas vraagt Marie-Claire zich af waarom we in Nederland niet 100 % biogas kunnen tanken. Dat is volgens onderzoek een van de schoonste manieren van autorijden.

Ze gaat met haar vraag naar het bedrijf Vertogas. In opdracht van de staat geeft Vertogas certificaten uit om de garantie te kunnen geven dat je groengas tankt. Zo houdt het bedrijf toezicht op de groengasproductie en -verdeling in Nederland. Maar hoe zit dat met die certificaten? Van groene stroom certificaten weten we inmiddels dat die massaal worden misbruikt om grijze stroom van kolencentrales te verkopen als groene stroom. Gaat dat bij groengas-certificaten ook zo?

Aflevering 5 gemist van Plankgas?

Over Plankgas

Marie-Claire van den Berg is journalist en publiceert over duurzame thema's. Iedere zaterdag schrijft ze in Weekeinde van De Telegraaf over milieubewust leven. Ook schreef ze er een boek over: Groen Doen. In dat boek doet ze o.a. haar oude Volvo V40 de deur uit omdat hij teveel CO2 uitstoot en niet zuinig rijdt. Maar leven zonder auto? Dat gaat te ver.

In de serie Plankgas die ze daarover maakte koopt ze een auto die rijdt op groengas, een brandstof gemaakt van koeienstront, rioolslib, gft-afval en andere rottigheid. Groengas is goedkoop en net zo schoon als elektrisch rijden. Tenminste, dat zeggen de onderzoeken. In 14 afleveringen zoekt Marie-Claire uit hoe het werkelijk zit.