Nieuws/Lifestyle
1057928
Lifestyle

Nog te vroeg voor topmodel Kia

Op het hoofdkantoor van Kia Motors Europe rijden al geruime tijd enkele exemplaren van de K9, maar bij die batch blijft het voorlopig. De fabrikant heeft geen plannen om de grotere sedan op de markt te brengen. Nog niet.

De sedan luistert in Zuid-Korea naar de naam K9 en in Rusland heet het model Cadenza. Het is feitelijk een zoon van de in Europa wel geleverde Opirus. Een Europese carrière zit er door die Opirus niet in. Het model was verre van succesvol en ondanks dat Kia een enorme stap voorwaarts heeft gezet, is het imago van het merk nog altijd onvoldoende sterk om hier een type als de K9 in winstgevende volumes te verkopen.

Vliegtuig

"Als ik Kia met een vliegtuig vergelijk, rijden we op de startbaan met de motoren op volle toeren. We stijgen alleen nog niet op. In landen als Frankrijk en Duitsland, waar een eigen autoproductie is, is het heel lastig om het imago te verbeteren. We hebben in de afgelopen jaren een enorme stap voorwaarts gezet met onze modellen en kwaliteit, maar het brandimage blijft achter. Juist in landen waar geen nationale merken zijn, zoals in België, Zweden, Groot-Brittannië en Nederland, hebben we een sterke positie”, legt productplanner Benny Oeyen. ”We willen een model boven de Optima lanceren, maar daar is het momenteel te vroeg voor."