Nieuws/Lifestyle
1058258610
Lifestyle

Dagrecept: Deze flageolet-artisjokgratin ken je nog niet!

Ik heb sinds kort een nieuwe keuken; erg blij mee! Tijdens het leegruimen van de oude keuken kwam ik een hele verzameling blikjes tegen; tonijn, zalm, ansjovis, bonen, erwten... Allemaal nog goed overigens. Handig om in huis te hebben, maar het blijft liggen als je dagelijks boodschappen haalt.

Daarom was ik nogal gecharmeerd van het kookboek Ingeblikt! (Uitgeverij Becht). Lola Milne brengt tachtig vegetarische recepten met basisingrediënten uit blik. Zoals de gratin van flageolets (groene kidneybonen) en artisjokken.

Verwarm de oven voor op 180 graden en smelt de boter in een koekenpan op matig vuur. Fruit de uien met de knoflook, rozemarijn en ansjovis. Draai het vuur omlaag en laat de uien in 20 minuten zacht en goudbruin worden. Meng ondertussen de broodkruimels met de kaas en leg apart. Zijn de uien zacht? Dan mogen de artisjokken en bonen erbij. Breng op smaak met zout en peper, warm 5 minuten door en voeg de crème fraîche toe. Breng het tegen de kook aan, hevel over in een ovenschaal en bestrooi met de kaas-broodkruimelmix. Na 25-30 minuten is de gratin klaar. Serveer met knapperig brood en een salade.

Nodig voor 2 personen:

- 25 g boter, 2 uien (gehakt)

- 3 tenen knoflook (plakjes)

- 3 takjes rozemarijn

(fijngehakt)

- 3 ansjovisfilets uit blik (uitgelekt, fijngehakt)

- 50 g zacht, vers

verkruimeld brood

- 30 g Parmezaan

- 1 blik flageolets van 400 g (afgespoeld, uitgelekt)

- 1 blik artisjokharten op water van 400 g (uitgelekt, in tweeën getrokken)

- 200 ml crème fraîche