Nieuws/Lifestyle
1061261
Lifestyle

DJ Chuckie: ,,We hebben een monster gecreeërd"

Eerste Electric Festival op Aruba groot succes

Het was een ongekend succesvolle start die het Electric Festival afgelopen weekend op Aruba beleefde. DJ Chuckie, geestelijk vader van het dancefestival, zag zijn droom uitkomen: een professioneel, driedaags evenement op het eiland waar hij tegenwoordig ook woont. ,,Ik wil meer doen dan alleen plaatjes draaien", klinkt het bevlogen.

Mooi moment, afgelopen zaterdagnacht, wanneer twee dj-grootheden elkaar in de armen vallen. Enerzijds de Amerikaanse house-legende Erick Morillo, die zojuist een sterke set vol soulvolle house heeft weggegeven op Electric Festival, anderzijds Chuckie, de op hiphop-leest geschoeide house-dj die juist de jonge generatie partygangers zo aanspreekt. Veel wederzijds respect, beide dj's zijn ook goed bevriend, het zijn twee werelden die tijdens hun back-to-back set even samenkomen.

Poolparty´sEen goed voorbeeld van hoe dit weekend overal op Aruba dance en aanverwante muziekstijlen elkaar vinden. Zaterdag is naast Morillo ook massieve dubstep van Brits dj Nero te horen, overdag op de poolparty's klinkt juist zwoele deephouse. In een kleine strandclub op Moomba Beach geeft de Pacha NY op zaterdag en zondag feestjes waar dj's zowel electrohouse als opzwepende moombahton in de mix gooien, terwijl de zondagavond in het teken staat van stevige techno -het uniek gemeleerde publiek danst op alles.Cariben

Ja, het kleine eiland voor de kust van Venezuela is voor even het brandpunt van een ontluikende dancescene in de Cariben. Met dank aan Chuckie, de Amsterdamse dj die tegenwoordig met zijn gezin op Aruba leeft en zich graag inzet voor de lokale bevolking. ,,Overal waar ik woon wil ik iets kunnen betekenen voor mijn omgeving. Ik wil van toegevoegde waarde zijn. Daar kwam de drang naar een eigen festival ook vandaan. En het is gelukt, als je ziet hoe enthousiast iedereen reageert. We hebben een monster gecreeërd, haha!"

Lokale krachten

Electric Festival werkt op meerdere vlakken, zegt hij. Naast wereldberoemde dj's krijgen ook Arubaanse acts de kans zich te presenteren, daarnaast wordt de productie van het festival voor tachtig procent door lokale krachten gedaan. ,,We hebben natuurlijk veel expertise in huis", zegt Chuckie, verwijzend naar de Dirty Dutch-feesten die hij samen met zijn broer en een uitgebreid team over de hele wereld neerzet. ,,Erg leerzaam voor de mensen van hier, terwijl wij gebruik maken van hun kennis van het eiland en de muziek." Zo is de cirkel rond. Typisch Hollandse house heeft tegenwoordig vaak invloeden van Caribische stijlen als moombahton en bubbling, nu keert dat geluid weer terug naar de bron.  "Net als ik. Met een glanzende carriere, geridderd in geboorteland Suriname, zo'n groot festival in de Cariben neerzetten -dat had ik nooit durven dromen toen ik op mijn 12e plaatjes ging draaien."

Amsterdam Dance EventElectric Festival zal nog lang doordreunen. De samenwerking met het Amsterdam Dance Event, dat hier haar buitenlandse debuut maakt, krijgt volgend jaar hoogstwaarschijnlijk een vervolg. Nog meer feesten dus, en vooral een grotere conferentie vol seminars met professionals uit de dancescene, alles lekker in tropische omstandigheden -da's weer eens wat anders dan een regenachtig Amsterdam. Dan heb je dus iets moois in handen, erkent Chuckie. ,,Als je bedenkt dat het nu laagseizoen is, en er toch duizenden mensen uit alle hoeken van de wereld zijn gekomen. Ik zag het publiek ook los gaan toen ik stond te draaien, ongelofelijk, dance begint echt groot te worden in de Cariben. Dan zijn we dus getuige geweest van een bijzondere eerste editie, de start van een heel nieuw avontuur."