Nieuws/Lifestyle
1062218
Lifestyle

Oudste fotografiemuseum Amsterdam vernieuwd

Huis Marseille, opgericht in 1999 en het eerste museum voor fotografie in Amsterdam, is grondig vernieuwd. Het aantal zalen is uitgebreid van vijf naar 14 en het museum beschikt nu over een gekoeld depot en een extra grote tuin. Ook een Lodewijk XIV-stijlkamer is gerestaureerd.

Het vernieuwde museum opent zaterdag de deuren voor het publiek met een tentoonstelling van 14 Nederlandse fotografen. Huis Marseille aan de Keizersgracht mikt straks op zo'n 70.000 bezoekers per jaar, zei directeur Els Barents vrijdag.

De vernieuwing begon in 2007 met de aankoop van het buurpand. Door gedoe duurde de verbouwing langer dan gepland. Barents: „We hadden 5 jaar nodig om door de jungle van regelgeving heen te komen.”

Huis Marseille wil vier keer per jaar een expositie organiseren, waarbij ook uit de eigen fotocollectie wordt geput. De kwaliteit van de foto's en de fotografen staat daarbij voorop.

„Bezoekersaantallen zijn niet heilig”, zegt Barents. Het museum krijgt geen subsidie, maar wordt met particuliere middelen gefinancierd. Het zit in een grachtenpand uit 1665, waaraan de eerste eigenaar, een Franse koopman, de naam 'Marseille' gaf.

Aan de Amsterdamse Keizersgracht verrees in 2001 nog een fotografiemuseum: Foam. Hier kwamen vorig jaar ruim 200.000 mensen naartoe voor de verschillende tentoonstellingen.