Lifestyle/Culinair
1064988774
Culinair

Lifehack: met deze simpele truc voorkom je dat je pastawater overkookt

Je kent het vast wel; ben je pasta aan het koken, let je héél even niet, kookt je pastawater over. Kun je dus na het koken uitgebreid je fornuis schoonmaken... Gelukkig is er een heel simpele manier om te voorkomen dat je pastwater overkookt.

Het enige dat je hoeft te doen is een houten pollepel (of spatel) op je pan met kokend water te leggen.

Hoe werkt dat dan? Wanneer de bubbels kokend water het hout van de lepel raken, zullen de belletjes barsten in minuscule druppeltjes. Dat komt doordat hout een materiaal is dat warmte niet goed geleidt. Die gevormde minuscule druppeltjes, in feite een stoomwolk, zullen op hun beurt condenseren en weer in de kookpan belanden.

Niet te hoog

Klinkt heel logisch, maar werkt het ook echt altijd? Als je op gas kookt en je gas op volle kracht openzet mogelijk niet. Het water kookt dan zodanig hard dat de houten lepel te heet wordt. Je vuur niet overdreven hoog zetten is dus hier de boodschap.

Aardappelen

De truc van de houten pollepel werkt overigens ook als je aardappelen, rijst of noedels kookt. Handig!