Nieuws/Lifestyle
1070276
Lifestyle

Prijswinnend duo Sax & Stix mag zich ervaringsdeskundige noemen

’Het Grachtenfestival is een springplank’

Eva van Grinsven speelt saxofoon, Ramon Lormans is slagwerker en het duo dat zij vormen, hebben ze de grappige naam Sax & Stix gegeven. Vorig jaar waren ze winnaar van de GrachtenfestivalPrijs, wat dit jaar uiteraard een nieuwe uitnodiging opleverde. Vrijdagavond 16 augustus werken ze mee aan de bonte openingsavond van het Amsterdamse festival. Op de slotdag, zondag 25 augustus, treden ze ’s ochtends op met de mezzo Karin Strobos, die de prijs ook al eens won.

De twee jonge musici kunnen inmiddels ervaringsdeskundige worden genoemd wat het Grachtenfestival aangaat. Lormans gaf in 1998 al een huiskamerconcertje, nadat hij als veertienjarige een concours had gewonnen. Als duo traden ze er al zeker vier of vijf keer op. Ze zitten vol verhalen en herinneringen. Zoals die keer dat het begon te regenen tijdens een openluchtconcert in Amsterdam-Noord. Iedereen snelde toe om de marimba tegen het hemelwater te beschermen.

Lormans: „Je speelt altijd op bijzondere plekken, voor een leuk en fris publiek dat wel in is voor een avontuurtje.” Van Grinsven: „Het lijkt alsof dit festival een ander soort publiek aantrekt dan een gewone concertzaal. Net wat informeler. Dat spreekt mij erg aan. Zo kun je echt contact maken.”

Jong talent

„Het is een van mijn favoriete festivals, ook voor mij als bezoeker. Ik word elke keer weer geprikkeld. En het goede is dat ze jong talent een kans geven. Het Grachtenfestival is een springplank. Ze stellen zich open, ze zoeken, scouten. Wie heeft iets nieuws? Wie doet iets leuks? Kom het maar doen. Voor een ongewoon ensemble als het onze is het belangrijk dat er festivals bestaan die op zo’n manier denken en programmeren. Ze helpen ons een groter publiek te bereiken.”

Ongewoon is de combinatie van saxofoon en alle soorten slagwerk zeker. Waar en wanneer het begon? „Tien jaar geleden op het conservatorium van Tilburg, toen we daar allebei nog studeerden”, vertelt Lormans. „In het tweede jaar kreeg je het profiel kamermuziek. Eva en ik raakten met elkaar aan de praat: met wie ga je samenspelen?”

Van Grinsven: „We baalden allebei dat andere studenten alleen maar op traditionele combinaties gericht waren. Wij wilden van alles. Toen dachten we: waarom gaan we niet samen onderzoeken wat er aan repertoire bestaat voor saxofoon en slagwerk? Ik kende al een stuk dat voor ons inmiddels een klassieker is: het Divertimento van Akira Yuyama, uit 1969. We zijn verder gaan grasduinen, hebben alles uitgeprobeerd. Van het een kwam het ander, we gingen steeds meer ontdekken. Na een jaar of vier, vijf kwamen we op het idee zelf arrangementen te gaan maken.” Onlangs verscheen de eerste cd, New Amsterdam, die overal enthousiast is onthaald.

Ruimdenkend

Doordat de ideeën bleven komen en het persoonlijk goed klikte tussen de twee musici, zijn ze altijd doorgegaan. Hoe ze tegen elkaar aankijken? Lormans begint: „Eva is heel fris, ruimdenkend, maar ook direct en ’to the point’. Dat werkt prettig en snel. We hebben aan een half woord genoeg. Om samen te spelen, hoef ik haar niet aan te kijken. Ik vóél het gewoon. Jij laat je gevoelens merken en stelt je karakter open.”

Van Grinsven: „Oei, nou heb jij het al zo mooi gezegd. Ramon is integer, als musicus en als mens. Hij wil het onderste uit de kan en is echt bezig met luisteren. Een atypische slagwerker, in die zin dat hij niet zo gericht is op het fysieke en het ritmische. Vanuit een ideaal, een idee over iets wat nog niet bestaat, zoekt hij naar vernieuwing en verdieping. En hij is veelzijdig. Trommelen is weer iets heel anders. Als jij alleen marimba zou spelen, zouden we dit niet kunnen doen.”

Info: www.saxstix.nl; www.grachtenfestival.nl.