Nieuws/Lifestyle
1070565
Lifestyle

De trein dendert door de tango heen

Naar Argentijnse tango luisteren terwijl er een trein voorbij komt denderen. Het kan tijdens een van de 228 concerten van het jaarlijkse Grachtenfestival, dat vrijdagavond begint in Amsterdam. Tien dagen kunnen muziekliefhebbers op bijna 90 locaties in de hoofdstad naar klassieke muziek luisteren.

Sommige musici strijken hiervoor neer op ongebruikelijke plekken, zoals het kwartet Cuarteto SolTango dat een optreden verzorgt ònder de sporen van het Centraal Station. „Dit is een van de beste concertlocaties van Amsterdam”, zei Karel Bredenhorst van het kwartet dinsdag. „De akoestiek is goed en het geluid van de trein voegt iets toe aan de muziek.”

Ook het Olympisch Stadion, het dak van de Stopera, het terrein van een voormalige munitiefabriek, het marineterrein en een cruiseschip fungeren tijdelijk als 'concertzaal'. Voor het cruiseschip moeten mensen hun paspoort meenemen omdat ze het Nederlands grondgebied 'verlaten'.

De 16e editie van het Grachtenfestival, dat 'op reis' als thema heeft, besteedt dit jaar met speciale concerten ook aandacht aan het 400-jarig bestaan van de grachten en de afschaffing van de slavernij 150 jaar geleden. Aan het evenement doen 733 musici mee, waarvan een groot deel uit het buitenland komt. Het festival trok vorig jaar ruim 53.000 bezoekers.