Nieuws/Lifestyle
1070734
Lifestyle

Onder de hamer: Franse stroomlijn

De combinatie van een gestroomlijnde carrosserie, een sterk motorblok en een gering productieaantal, maakt deze Delage D8-120 tot een kostbaar bezit. Mecum Auctions veilt deze unieke auto op zaterdag 17 augustus. Het is één van de topstukken die in dat weekend wordt geveild.

Aerosport Coupe

In de tweede helft van de jaren dertig maakte Delage het type D8-120. Het motorblok was gebaseerd op die van de Delahaye 135. Door er twee extra cilinders aan toe te voegen ontstond een nog sterker achtcilinder motorblok. Van de Delage D8-120 werden circa 100 chassis gemaakt. Deze werden vervolgens door de grote Franse carrossiers van een carrosserie voorzien. Letourneur et Marchand maakte hierop in drie series gestroomlijnde coupes. In totaal werden er vermoedelijk niet meer dan veertien van deze gestroomlijnde auto’s gemaakt. Acht zijn daarvan overgebleven. Deze Aerosport Coupe komt uit de tweede serie, waarvan in 1937 en 1938 slechts vijf exemplaren zijn gemaakt. Zelf heb ik wel eens met zo’n auto uit de tweede serie gereden. Van achter het stuur heb je uitzicht op de lange motorkap. Daaronder huisde een zacht fluisterende motor. Naar achter was er een beperkt uitzicht. Met zo’n snelle auto was het zicht toch vooral naar voren gericht. De Aerosport Coupe werd korte tijd later in 2000 voor een half miljoen dollar geveild.

Miljoenen dollars

De laatste keer dat een auto met dit type carrosserie werd geveild was in 2007. De prijzen waren toen al omhoog gegaan. Want die Delage werd toen voor ruim 1,7 miljoen dollar geveild. Mecum Auctions verwacht dat deze Delage voor 3 tot 3,5 miljoen dollar geveild zal worden.