Lifestyle/Culinair
1075294312
Culinair

Felix met smaak

Na ons de zondvloed!

In een Iers huis is de keuken altijd warm. Zeker als er een Aga staat. Mijn Ierse schoonmoeder schoof gevulde varkenshaasjes in de oven. Zij had ze opgerold en in het midden broodkruim en tijm gedaan. Boter eroverheen, de oven in. Na zo’n drie kwartier werd ik wat ongerust, na een uur riep ik er wat van. Toen ze er flink later uitkwamen, waren ze goudbruin, knapperig, door en door gaar natuurlijk, maar vreemd genoeg ongekend mals. Ik heb al honderd keer geprobeerd om varkenshaasjes zo te bereiden, maar het lukt me niet. Van hoog daarboven kan ze het me niet meer vertellen.

Hoezeer ik ook van varkenshaasjes hou, dit moet me van het hart: ik ben er erg op tegen dat de Nederlandse varkensboeren (de enkeling met alternatieve bedrijven buiten beschouwing gelaten) nu ruimhartig gaan worden uitgekocht.

Iedereen kent mijn grote sympathie voor echte boeren, maar varkenshouders hebben jaar na jaar willens en wetens tegen heug en meug dit land met varkens volgestopt. Met maar één credo: na ons de zondvloed! Schaalvergroting, schaalvergroting, tegen elk advies in.

Want saneren voor eigen rekening, nee, daar begonnen ze niet aan. Nou, laat maar komen dan, die zondvloed! Ja, zelfs als ik nooit meer een varkenshaasje eet.

Brr, mag de kachel aan?

f.wilbrink@telegraaf.nl