Lifestyle/Gezondheid
1078240717
Gezondheid

Dit is volgens wetenschappers 's werelds meest populaire geur

De geur van oude boeken, vers gemaaid gras of een knisperend haarduur: iedereen heeft zo zijn eigen favoriete geur. Maar welke geur is nou wereldwijd het meest populair? Wetenschappers hebben het onderzocht.

Wetenschappers aan de Universiteit van Oxford en het Karolinska Insitituut in Stockholm hebben proefpersonen uit tien landen (van de Verenigde Staten tot Thailand en alles daartussenin) tien verschillende geuren laten opsnuiven. Om tot die tien geuren te komen hebben de onderzoekers gekeken naar geuren die wereldwijd als aangenaam worden ervaren, zo leggen de wetenschappers uit in het tijdschrift Current Biology.

Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat vanilla de meest populaire geur is. De geur van zoet fruit zoals perzik en ananas en de geur van lavendel staan respectievelijk op nummer 2 en 3 als het gaat om de meest aangename geuren.

Wat volgens de wetenschappers het meest interessant is aan deze studie, is dat ondanks de grote verschillen tussen verschillende culturen, de positieve (maar ook negatieve) associcaties van geuren universeel zijn.

De onderzoekers hebben ook gekeken naar de minst populaire geuren: zweetvoeten en rottende vis vindt bijna niemand op de wereld lekker ruiken.